5. Festival visibaba

IF

U prirodnom ambijentu gdje visibabe i ostale proljetnice obilno cvjetaju i pružaju puni ugođaj proljeća udruga Planinska družina organizira peti po redu Festival visibaba. Festival se održava u nedjelju 25.ožujak 2018., započinje u 14.00 sati, u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica, naselje Planina Gornja, Zagreb, uz potok Vukov dol pored tri obnovljena melina.
Za posjetitelje festivala članovi udruge pripremit će toplo piće, slane i slatke poslastice. Održat će se kreativna radionica za djecu i odrasle „Skini se s interneta, mlatni se po prstu!“. Kroz edukativnu prezentaciju istaknut će se da je u Hrvatskoj visibaba zaštićena cvjetna vrsta i predstaviti “galantofile” – ljubitelje i sakupljače kultivara (hibrida) visibaba. U svijetu često uzgajana i u vrtovima i u posudama, od davnina popularna visibaba dobila je nevjerojatan veliki broj kultivara (hibrida).
Ovo događanje udruga organizira od 2013. kojim želi osvijestiti i potaknuti potrebu za revitalizacijom i očuvanjem potoka Vukov dol, te istaknuti da se na tom području nalazi bogato stanište visibaba (Galanthus nivalisu) zaštićene cvjetne vrste u Hrvatskoj.

visibaba - Galanthis nivalis visibabe