english Edukacija > Poučne staze
početna stranica
kako nas pronaći?
novosti
cjenik aktivnosti
znanstveni i stručni radovi
igre i zabava
opasnosti u šumi
mediji
foto galerija - PP Medvednica
video galerija
panorame
naši sponzori
korisni linkovi
prognoza vremena
kontakt

mapa weba
  Upravljanje ParkomPrirodaKulturna baštinaPonuda Parka
edukativni programišpilja Veternicarudnik Zrinskipoučne stazešto kažu djeca
 
Poučne staze


Edukacija je važna zadaća zaštićenog područja. Svoje posjetitelje educiramo izravno i neizravno. Jedno od sredstava neizravne edukacije su poučne staze.
Poučne staze interpretiraju prirodne i kulturno-povijesne značajke koje se nalaze na tom području.
1. Poučna staza Miroslavec -geološka poučna staza. Nalazi se na stazi između Šestinskog lagvića i Kraljičinog zdenca.

Javna ustanova "Park prirode Medvednica" obnovila je geološke poučne table na stazi. Dosadašnje table bile su devastirane što od "zuba vremena" i atmosferskih prilika, a ponešto i od nesavjesnih posjetitelja.Nove table prikazuju složenu geološku povijest i građu Medvednice na razumljiv i jednostavan način s brojnim ilustracijama, kartama te stijenama "in situ". Prilikom dizajniranja tabli pratio se sada već prepoznatljiv vizualni identitet Parka prirode Medvednica.
Na uvodnoj tabli prikazana je geološka karta Medvednice te trasa poučne staze, a na ostalih 6 tabli uz stazu prikazana su geološka razdoblja, te stijene koje se mogu vidjeti uz put, poput zelenog škriljavca, glinenog škriljavca, dubokomorskih vapnenaca i fosila koji se mogu naći u takvim stijenama. Opisi stijena sadrže jasne informacije o njihovoj starosti, sastavu i načinu postanka. Obilazak staze traje oko šezdesetak minuta.Pozivamo Vas da prošetate poučnom stazom "Miroslavec", koju je grof Miroslav Kulmer dao urediti za šetnje svoje supruge.

Dužina staze: 2780 m
Vrijeme hoda: 60 min
Visina: 450-580 m n.v.2. Šumska staza Bliznec- prva poučna staza u Hrvatskoj koja je u potpunosti, izvedbom i sadržajima, prilagođena osobama s invaliditetom. Staza prati tok potoka Bliznec na Sljemenskoj cesti, na dijelu ceste između skretanja za Žičaru i pilane Bliznec (bistro «Šumarski gablec»).

Na stazi se nalazi 11 poučnih tabli koje educiraju o prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama tog lokaliteta. Izrada i dizajn svake poučne table pratio je principe moderne interpretacije s ciljem da na atraktivan, razumljiv i jednostavan način ispriča zadanu temu. Duž staze postavljene su i šumske knjige koje sadrže tekstove poučnih tabli za slijepe osobe na Brailleovom pismu, kao i odmorišta s klupama. Poučna staza je s vremenom dobila još jedan sadržaj, a to je Križni put, također s tekstovima na Brailleovom pismu.

Vrijednost realiziranog projekta prepoznala je cijela hrvatska javnost, te je za to postignuće Javna ustanova 2002. godine nagrađena nagradom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za dostignuća na području zaštite okoliša.

Dužina staze: 800 m
Vrijeme hoda: 15 min
3. 500 Horvatovih stuba

Javna ustanova "Park prirode Medvednica" obnovila je 500 Horvatovih stuba i uredila izletište Srnec uz financijsku potporu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.Stube su djelo Vladimira Horvata, velikog ljubitelja prirode, planinara i speleologa, koji je vlastoručno isklesao 500 stuba u ovom do tada nepristupačnom, ali prelijepom otočiću krša na Medvednici, čime je omogućio da u njemu uživaju i ostali planinari i izletnici. Pored toga uredio je za posjet špilju Medvednicu, otkrio patuljkovu špiljicu i nekoliko ponora, a na obali potočića u gustoj šumskoj hladovini ispod 500 stuba uredio lijepo izletište s terasama, klupama za izletnike i jednom nadstrešnicom za slučaj nevremena te ga nazvao Srnec. Horvat je imao i nekoliko pomagača, a jedan od njih je bio i Tomislav Jutrović koji je od Horvatove smrti 1962. do 2001. godine nastavio uređivati stube.Radovima poduzetim od Javne ustanove učvršćene su rasklimane stube, obnovljeni rukohvati i klupe, izletište Srnec, potok Bistri jarek i pristupni putevi počišćeni su od smeća, starih panjeva i granja, te su na odmorištu postavljene nove klupe i stolovi. Obnovljeno je i Horvatovo sklonište koje je bilo potpuno devastirano. Na planinarskoj stazi koja vodi prema Horvatovim stubama postavljene su poučne table, dizajnirane u skladu sa već prepoznatljivim vizualnim indentitetom Parka, kako bi izletnici mogli saznati nešto više o području kojim prolaze. Također, zamijenjene su i stare oštećene table sa nacrtima spilja i ponora, a stari putokazi i table koji su bili pribijeni na živo stablo su zamijenjeni novima te postavljeni na stupove ili na suha stabla. Na parkiralištu kod ulaza na put prema Horvatovim stubama sa Sljemenske ceste, postavljen je veliki pano sa općim informacijama o stubama i Parku prirode Medvednica. Kao promotivni materijal tiskana je majica s ilustracijom Horvatovih stuba, umjetnika Dubravka Matakovića.4. Poučna staza Bistra
Poučna staza Bistra upoznaje posjetitelje s prirodnim, geološkim, kulturnim te ekološkim značajkama sjevernog dijela Medvednice. Staza počinje u Gornjoj Bistri, penje se do Bistranskog sedla na n.v. 800 m, zatim spušta prema lugarnici Oštrica, te natrag prema dvorcu Oršić u Gornju Bistru.
Obilazak traje 6-8 sati, ali može se proći i po kraćim etapama u više navrata. Cijela staza obilježena je putokazima i poučnim pločama koje upozoravaju i pisanom riječju ukazuju na pojedine prirodne fenomene.


Izradu Poučne staze Bistra financirala je tvrtka Holcim d.o.o. Hrvatska u tri faze.

I faza 2006.: Gornja Bistra, kamenolom Bistra, Bistransko sedlo, s naglaskom na prirodne značajke kao što su: kanjon potoka Bistra, sumporni izvor, geološki materijal-vulkanske stijene, prirodne šume, bogata flora i fauna.

II faza 2007.: Bistransko sedlo, skijaške staze, Francuski rudnici i lugarnica Oštrica. S naglaskom na Francuske rudnike olova i srebra iz 19. stoljeća, skijalište, živopisne prirodne šume bukve i bukve i jele, te pogled na zagorske krajolike.

III faza 2008.: Oštrica, dvorac Oršić, Gornja Bistra, s naglaskom na prirodne šume bukve, bukve i jele, repliku "vuglenice", živopisne krajolike Hrvatskog zagorja.

 

Na vrh stranica
 
design: eko-info studio
JU Parka prirode Medvednica, Bliznec b.b., Zagreb 10000, Hrvatska
tel: 01/4586-317, fax: 01/4586-318, info@pp-medvednica.hr