english Priroda > Geologija
početna stranica
kako nas pronaći?
novosti
cjenik aktivnosti
znanstveni i stručni radovi
igre i zabava
opasnosti u šumi
mediji
foto galerija - PP Medvednica
video galerija
panorame
naši sponzori
korisni linkovi
prognoza vremena
kontakt

mapa weba
  Upravljanje ParkomKulturna baštinaPonuda ParkaEdukacija
biljni svijetživotinjski svijetgeologijavodeklima
 
GeologijaOpćenito o geologiji Medvednice
Važnije pojave rude
Kamenolomi
Špilja Veternica
Rudnik ZrinskiOpćenito o geologiji Medvednice

Park prirode Medvednica izgrađuju stijene široke stratigrafske pripadnosti, od paleozoika do kvartara sa zastupljenošću svih genetskih tipova stijena; magmatske, sedimentne i metamorfne, što nam pak govori da Medvednica ima dugu i burnu geološku povijest.

Neposredni kontakt stijena različite starosti, zatim različiti smjerovi pružanja slojeva, kao i njihovi međusobni odnosi, ukazuju na složenost tektonskih procesa. Karakteristične su i rasjedne linije, a njihovim smjerom određen je oblik i pravac pružanja Medvednice.

U tom pogledu značajni su rasjedi uz sjeverozapad i jugoistočni gorski rub, kojima je gora ograničena s jedne strane prema Zagorju, a s druge prema Savskoj ravnici.

Mladost tektonike ovog područja očituje se i u potresima, koji su na južnoj i sjevernoj strani gore dosta česti, a najveći broj i najjači potresi vezani su uz obronke Medvednice. Kod mjesta Kašina i Planina, bilo je žarište najjačeg potresa. Seizmičnost na ovom prostoru iznosi VIII do IX stupnjeva po MSC skali (za povratno razdoblje od 500 godina).

Područje Medvednice pripada jugozapadnom dijelu Panonskog bazena, s vrlo složenom tektonskom građom. Za determinaciju odnosa od posebnog su značaja pritisci koji su doveli do ekstenzija prostora. Početna ekstenzija zbila se u razdoblju ologocen-donji miocen. Glavna ekstenzija zbila se u razdoblju egenburg-baden.

Klikni za uvećanje
geološka karta PP Medvednice


Klikni za uvećanje
karta geoloških razdobljaPaleozoik
Mezozoik
Kenozoik


Na vrh stranica
design: eko-info studio
JU Parka prirode Medvednica, Bliznec b.b., Zagreb 10000, Hrvatska
tel: 01/4586-317, fax: 01/4586-318, info@pp-medvednica.hr