Konferencija o ekološkom turizmu u Europi

ceeto-logo-2

Putbus, Njemačka, 1. ožujka 2018. – Rezervat biosfere Jugoistočni Rügen sudjelovao na konferenciji o sportskim i rekreativnim aktivnostima vezanima uz turizam u zaštićenim područjima

CEETO-ov koordinator projekta iz rezervata biosfere Jugoistočni Rügen sudjelovao je 2. veljače 2018. godine na jednodnevnoj konferenciji organiziranoj od strane udruge „Ekološki turizam u Europi“ (ETE). U ovoj prvoj od ukupno tri konferencije u Berlinu, razmatrao se održivi stup „Okoliš“, točnije, zahtjevi i pritisci koje sportske i rekreativne aktivnosti s uporištem u turizmu vrše na prirodu. Ova je tema posebno zanimljiva za rezervat biosfere J. Rügen, gdje visoka frekvencija posjetitelja tijekom vrhunca sezone može dovesti do sukoba među interesnim skupinama oko njihovih zahtjeva.

 

Teme o kojima se raspravljalo uključivale su, s jedne strane, aktualne turističke trendove poput centara za brdski biciklizam u atraktivnim područjima, pump staza za brdski biciklizam u ruralnim ili urbanim područjima poput Züricha, urbanih vodenih parkova za vodene sportove kao što je surfanje na rijeci Eisbach u Münchenu, ali i umjetno izrađenih parkova divljih voda za kajak i kanu. S druge strane, spomenule su se i poteškoće u rješavanju problema ilegalno izrađenih (i on-line dostupnih) biciklističkih staza u zaštićenim područjima koje povećavaju promet i često se uploadaju u popularne GPS uređaje, kao i problem vezan uz legalan slučaj prilagodbe Alpskog plana na planini Riedberger Horn te mogućih okolišnih i pravnih posljedica.

Karte-Alpenplan-2017

 

Karta Alpi – slika preuzeta s https://www.alpenverein.de

 

Neka predstavljena znanstvena istraživanja pokazala su pozitivan odnos između ljudi koji aktivno uživaju u prirodi (npr. kajakaši, planinari, brdski biciklisti) i potpora za zaštitu prirode (npr. financijski doprinosi). Također se ispostavilo da se društvo, a pogotovo mlađi naraštaji, sve više udaljuje od prirode, što povlači pitanje koliko će se sama priroda i zaštita prirode cijeniti u budućnosti.

 

Mountainbike-Pumptrack-Urban-Zuerich

Pump staza za brdski biciklizam u Zürichu – slika preuzeta s https://velosolutions.com/

 

Izvrsne primjere na koje je sve načine moguće nositi se s turističkim pritiscima pokazuje park prirode Barnim u Njemačkoj, gdje se turističkim tokovima upravlja putem proširenim biciklističkih ruta i pašnjaka, te surađuje s lokalnom farmom mlijeka koja podupire inicijative za zaštitu prirode unutar parka. Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li se takve ili slične mjere mogle uvesti i u rezervat biosfere Jugoistočni Rügen.

U nadolazećem mjesecu udruga „Ekoturizam u Europi“ organizira još dvije konferencije, od kojih će jedna biti usredotočena na „Društveni“, a druga na „Gospodarski“ stup održivosti u razvoju turizma. Rezervat biosfere J. Rügen nastoji popratiti te događaje.