Prvi sastanak Foruma za CEETO projekt

Prošlog je tjedna održan Sastanak Foruma dionika (stručno znanstvena skupina) vezan za pilot akciju PPM u okviru provedbe CEETO projekta. Park prirode Medvednica Charter je područje s aktivnim Forumom dionika PPM od 2014. godine.

Park prirode Medvednica jedno je od osam pilot područja u CEETO projektu u kojem se treba uspostaviti inovativan i efikasan sustav praćenja stanja utjecaja skijališta tijekom godine  (zimske i ljetne rekreativne aktivnosti), posebno s obzirom da je recentno usvojena prostorno planska dokumentacija koja predviđa razvoj skijališta kao i njegovu nadogradnju za razvoj ljetnog turizma.

U PPM djeluje malo skijalište sa 5 skijaških staza ukupne duljine 4300 m od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Skijalište funkcionira u smanjenom opsegu, sa starim tehnološkim rješenjima žičara i vučnica.

Među glavnim novinama je vraćanje skijališta u stanje na početku svog djelovanja, dakle vraćanje svih skijaških staza u funkciju te uvođenje infrastrukture za umjetno zasnježivanje na sve skijaške staze.

Također predviđena je obnova kompletne skijaško žične infrastrukture u novija energetski učinkovitija rješenja, kao i izgradnja novog akumulacijskog jezera 6-7 puta većeg kapaciteta od postojećeg. Zbog svega navedenog, PPM je odlučio upravo sa ovim područjem sudjelovati kao Pilot Action u okviru CEETO projekta.

Na radionici smo okupili dvadesetak stručnjaka različitih diciplina koji su istraživali i pratili stanja različitih sastavnica prirode i okoliša u PPM i skijalištu, a također se radnoj skupini pridružio i stručnjak za LAC metodologiju (Limits of acceptable change).

Kroz prezentaciju CEETO projekta od strane WWF Adria i PPM, te područja skijališta kao pilot action-a u CEETO projektu, okupljene smo znanstvenike i stručnjake upoznali sa glavnim ciljem kojeg smo postavili a to je upostava kvalitetnog sveobuhvatog protokola za praćenje stanja na području skijališta za koji je važno dobro odabrati indikatore iz tema okoliša i prirode.

Po završetku izlaganja uslijedila je duga diskusija u kojoj su okupljeni stručnjaci iskazali svoj interes za sudjelovanjem u procesu izrade prijedloga monitoring scheme, svoja zapažanja na terenu u proteklih 10-15 godina, te je dogovoreno da za sljedeći sastanak prirede glavne rezultate istraživanja tla, rezultate analize umjetnog snijega, fitocenološku analizu područja i drugih istraživanja, te da na osnovu toga zajednički produciramo početnu listu indkatora. Sljedeći sastanak Foruma dionika PPM planiran je za početak travnja.

#CEETO #sustainabletourism #sustainabledestinations#natureconservation

http://interreg-central.eu/…/Nature-Park-Medvednica-celebra…

Interreg Central Europe Aree protette dell’Emilia-Romagna
The Europarc Federation Sölktäler Naturpark Federparchi Europarc Italia Regionalni razvojni center Koper Park prirode MedvednicaKrajinski park Strunjan WWF Adria @Ministero dell’Ambiente e della Tutela del Territorio e del Mare @Ministry of Environmental Protection and Energy Land Steiermark @lebenswertesÖsterreich Insel Rügen MV tut gut. Salzburger Lungau Nimfea Természetvédelmi Egyesület