Tjedan Parkova Hrvatske u Parku prirode Medvednica od 18. – 27. svibnja 2018.

Ove godine Tjedan Parkova Hrvatske obilježava se od 18. do 27. svibnja te smo za naše posjetitelje pripremili posebnu mogućnost da posjete sve tri turističke atrakcije u Parku (Rudnik Zrinski, špilju Veternicu i Medvedgrad) po promotivnoj cijeni od samo 20,00 kn.

Uz malo dobre organizacije to je moguće ostvariti u jednom danu, ali nije nužno.

Radno vrijeme objekata:

Rudnik Zrinski: subota, nedjelja (19. , 20., 26. , 27. 5.2018.) od 11:00 – 17:00 sati.
Špilja Veternica: subota i nedjelja (19. , 20., 26. , 27. 5.2018.) od 10:00 – 16:00 sati.
Medvedgrad: svaki dan, osim ponedjeljkom od 11:00 – 19:00 sati.

Osim ove atraktivne ponude obilježit ćemo Tjedan Parkova Hrvatske nizom aktivnosti:

18.5.2018., petak

 – Akcija čišćenja

U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i tvrtkom Atlantic Grupa d.d. očistit ćemo još jednu lokaciju u Parku od ilegalno odloženog otpada. Tvrtka Atlantic obilježava Dan vrijednosti i odlučili su taj dan posvetiti zaštiti prirode i čišćenju okoliša.

19.5.2018., subota

 – Obilježavanje Svjetskog dana pčela

Veliki znanstvenik Albert Einstein svojedobno je izjavio: ”Nestanu li pčele sa planete Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” Bez pčela, nema oprašivanja, nema ploda, nema hrane, nema ni ljudi.
Prvi put u Hrvatskoj u subotu 19.5.2018. u PP Medvednica bilježiti će se Svjetski dan pčela. Cilj je ove manifestacije osvijestiti ulogu pčela i prirode i povezati osobe s invaliditetom s pčelama te podsjetiti na ulogu i značaj Šumske staze Bliznec u PP Medvednica koja je pristupačna i osobama s invaliditetom.
Manifestaciju će organizirati Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) u partnerstvu s Udrugom pčelara Pčelinjak, Udrugom Ulište i Propolis.
Početak događanja je u subotu 19.5.2018. u 11:00 sati na početku Šumske staze Bliznec U PP Medvednica.

 – Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj

Od 11:00 – 17:00 sati na glavnom ulazu u Park Maksimir već tradicionalno obilježit ćemo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Bit će to prilika da se predstave svi nacionalni parkovi i parkovi prirode te da se promovira brand Parkovi Hrvatske. Uz parkove predstavit će se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske vode, Zoo Zagreb, Udruga Biom, WWF, Hrvatsko ekološko društvo, National Geographic Hrvatska, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zadruga Baltazar.
Ulaz slobodan!

 

22.5.2018., utorak

– Zelena knjižnica filozofskog fakulteta

Radi se o projektu čiji je cilj senzibilizacija mladih i informiranje o održivom razvoju, zaštiti okoliša i utjecajima ekoloških tema i pitanja na svakodnevni život zajednice i pojedinca. Prepoznavanje važnosti koncepta održivog razvoja zajednice koji podrazumijeva ravnotežu društva, okoliša i gospodarstva. U sklopu ovog projekta „Zelena knjižnica filozofskog fakulteta“ djelatnici JUPP Medvednica održat će predavanje o bioraznolikosti Parka prirode Medvednica studentima Filozofskog fakulteta.