Volontiraj!

Što je volontiranje?

Prema zakonu o volonterstvu (NN 58/07) volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

  • radi se o organiziranom volontiranju pri kojem između korisnika volontiranja i volontera posreduje organizator volontiranja
  • volonter je fizička osoba koja volontira u RH ili inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima.
  • maloljetni volonter je fizička osoba starija od 15 a mlađa od 18 godina, koja je sklopivši ugovor s organizatorom volontiranja, uz pisanu suglasnost zakonskog zastupnika pristala volontirati – ZoV, čl. 12.

Zašto volontirati?

Volontiranje je važno iz brojnih razloga od kojih dobrobit imaju i zajednica i sami volonteri. Volontiranje povezuje ljude da rade na zajedničkom cilju, doprinosi i onima koji primaju volontersku pomoć a i samim volonterima, koji daju svoje vrijeme i znanje, pružajući im iskustvo koje se ne može platiti novcem.

Znajući da ste pomogli ostvarenju nekog cilja daje poseban osjećaj vrijednosti, razvija samopouzdanje i omogućuje osobni rast.

Kako volontirati u PP Medvednica?

Tijekom godine u Parku prirode Medvednica provode se brojne volonterske akcije. Najčešće se radi o akcijama čišćenja, obnovi neke od poučnih staza i sl.

Izdvajamo najveće akcije u 2014. godini, a o budućim akcijama pratite najave u rubrici novosti.

“Zelena čistka” u Parku prirode Medvednica

pp-medvednica-volontiraj-1

U subotu 26. travnja 2014. održana je Zelena čistka – akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u cijeloj Hrvatskoj u samo jednom danu. I ove se godine treći put zaredom Zelenoj čistki pridružila i Javna ustanova “Park prirode Medvednica”. Čistile su se dvije lokacije na području Parka: Kamenolom Bizek i Gornji Lukšići. Akciji su pomogli volonteri građani, pripadnici Hrvatske vojske te udruge volontera, djelatnici JUPP Medvednica, a posebno se zahvaljujemo udruzi volontera INA-e i VIPneta.

Akciji čišćenja u kamenolomu Bizek pridružio se i predsjednik Ivo Josipović te na taj način podržao ovu akciju čiji je cilj osvijestiti građane o problemu stvaranja i odlaganja otpada, ukazati na važnost razvrstavanja otpada i očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

„Svi na zeleno“

Ekološko-edukativni projekt Svi na zeleno se provodio od 21. ožujka do 20. lipnja s ciljem podizanja svijesti građana o pravilnom gospodarenju otpadom i važnosti zaštite okoliša.
Prva velika akcija čišćenja okoliša u sklopu projekta ‘Svi na zeleno’ održana je 12.04.2014. na vrhu Medvednice u organizaciji Radio Sljemena i udruge Zelene stope. Nakon izvlačenja automobilske olupine iz sljemenske šume u društvu svojih suradnika, predsjednika Udruge Zelena stopa Romea Ibriševića i brojnih sudionika akcije, zagrebački gradonačelnik naglasio je da će izvučeni fićo biti izložen na Floraartu krajem svibnja, kako bi se još jednom naglasila važnost gospodarenja otpadom i zaštite prirode.

pp-medvednica-volontiraj-2

pp-medvednica-volontiraj-3

pp-medvednica-volontiraj-4

pp-medvednica-volontiraj-5

U sklopu istog projekta održana je još jedna akcija čišćenja Medvednice 21.6.2014. u jugozapadnom dijelu Medvednice gdje je očišćeno područje Zelene magistrale livade Ponikve i pristupni put prema planinarskom domu Glavica i Špilji Veternici.

„24 sata Velika Eko akcija“

U subotu 25. listopada 2014. održana je u suradnji s 24 sata Velika Eko akcija čišćenja vršnog dijela Medvednice. Tijekom akcije čišćenja u Parku prirode Medvednica pronađeni su sitni otpadci, ambalaža od hrane, maramice, pelene, automobilske gume, dijelove automobila, odbačeni namještaj, građevinski otpad i slično. Nakon akcije sudionici su se okrijepili na Kulmerovoj livadi i krenuli u potragu za srebrom u Rudnik Zrinski.

„Akcija INA kluba volontera“

U srijedu 19.11.2014. članovi INA Kluba volontera u suradnji s Parkom prirode Medvednica organizirali su volontersku akciju obnove i uređenja poučne šumske staze Bliznec.
Inini zaposlenici, članovi INA Kluba volontera, danas su sudjelovali u obnovi i uređenju šumske staze Bliznec koja prati tok istoimenog potoka. Provodilo se čišćenje i uređivanje šetnice i okoliša te obnova i uređenje poučnih ploča kako bi se ljubiteljima prirode omogućila rekreacija u ugodnijem okruženju.