Radionica Learning Lab

U sklopu projekta SINCERE (Poticanje inovacija u uslugama šumskih ekosustava u Europi), u koji je Javna ustanova „Park prirode Medvednica“  uključena s temom Vrednovanje zdravstvene funkcije periurbanih šuma u zaštićenom području i plaćanje za usluge šumskih ekosustava, od 14. – 16. listopada 2019. godine u Češkoj u Pragu održana je radionica pod nazivom Learning Lab.

Radionica je obrađivala dvije teme u dvije grupe, završni (treći)  dan razmijenili smo podatke i stavove obrađenih tema (Mali šumoposjednici i inovacije u šumarstvu te Kulturne i duhovne uloge šumskih ekosustava iz europske i azijske perspektive) svi zajedno.

Osim kolega koji su dio projekta SINCERE na radionici su gostovali stručnjaci iz Europe i Azije odnosno znanstvenici koji obrađuju navedene teme kroz svoj redovni rad na sveučilištima.

Naš projektni tim sudjelovao je u raspravi o malim šumoposjednicima. Cilj radionice bio je iznaći savjete kako uključiti i motivirati male šumoposjednike na korištenje posjeda/ održavanje u optimalnom stanju.  Pitanja koja smo pokušavali definirati su: što znači mali šumoposjednik, je li važna veličina posjeda te zašto je teško uključiti male šumoposjednike u inovacije u šumarstvu. Govorilo se o Europskom zakonodavstvu i direktivama, lokalnom zakonodavstu, davali primjeri dobre prakse, diskutiralo. Također pokušavalo se naći rješenje kako male šumoposjednike koji ne prakticiraju šumarstvo, nisu zainteresirani ili su nepoznati, a njihovo vlasništvo se nalazi na području kojim upravljate dovesti za stol te započeti suradnju.  Tema je završena nakon diskusije i razmjene mišljenja svih sudionika radionice sa desetak korisnih savjeta kao ključnih za motiviranje malih šumoposjednika u participativno upravljanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support