Radionica Learning Lab

U sklopu projekta SINCERE (Poticanje inovacija u uslugama šumskih ekosustava u Europi), u koji je Javna ustanova „Park prirode Medvednica“  uključena s temom Vrednovanje zdravstvene funkcije periurbanih šuma u zaštićenom području i plaćanje za usluge šumskih ekosustava, od 14. – 16. listopada 2019. godine u Češkoj u Pragu održana je radionica pod nazivom Learning Lab.

Radionica je obrađivala dvije teme u dvije grupe, završni (treći)  dan razmijenili smo podatke i stavove obrađenih tema (Mali šumoposjednici i inovacije u šumarstvu te Kulturne i duhovne uloge šumskih ekosustava iz europske i azijske perspektive) svi zajedno.

Osim kolega koji su dio projekta SINCERE na radionici su gostovali stručnjaci iz Europe i Azije odnosno znanstvenici koji obrađuju navedene teme kroz svoj redovni rad na sveučilištima.

Naš projektni tim sudjelovao je u raspravi o malim šumoposjednicima. Cilj radionice bio je iznaći savjete kako uključiti i motivirati male šumoposjednike na korištenje posjeda/ održavanje u optimalnom stanju.  Pitanja koja smo pokušavali definirati su: što znači mali šumoposjednik, je li važna veličina posjeda te zašto je teško uključiti male šumoposjednike u inovacije u šumarstvu. Govorilo se o Europskom zakonodavstvu i direktivama, lokalnom zakonodavstu, davali primjeri dobre prakse, diskutiralo. Također pokušavalo se naći rješenje kako male šumoposjednike koji ne prakticiraju šumarstvo, nisu zainteresirani ili su nepoznati, a njihovo vlasništvo se nalazi na području kojim upravljate dovesti za stol te započeti suradnju.  Tema je završena nakon diskusije i razmjene mišljenja svih sudionika radionice sa desetak korisnih savjeta kao ključnih za motiviranje malih šumoposjednika u participativno upravljanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *