SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 3. OŽUJKA

Danas obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta s temom “Oporavak ključnih vrsta za obnovu ekosustava” s naglaskom na obnovu bioraznolikosti i ekosustava kao temelja kvalitete naših života i samog opstanka.

U Parku prirode Medvednica duži niz godina provodimo monitoring stanja potočnog raka kao biološkog indikatora čistog i očuvanog okoliša.

Potočni rak (Austropotamobius torrentium) – najmanja autohtona europska vrsta koja nastanjuje izvorišne i gornje dijelovi potoka s kamenim dnom na višim nadmorskim visinama. Skloništa traže pod kamenjem i u obalama vodotoka gdje je razvijena vodena vegetacija. Ugrožava ga ponajprije antropogeni utjecaj na njegovo stanište (regulacija vodenog toka, utvrđivanje obala, kanaliziranje), te klimatske promjene kao što su ekstremne suše. Ipak, najveću prijetnju autohtonim slatkovodnim rakovima predstavljaju invazivne strane vrste rakova koje istiskuju autohtone vrste iz prirodnih staništa. Također, prijenosnici su i račje kuge na koju su sami otporni, a koja ima veliki utjecaj na autohtone vrste.

Pojava račje kuge zabilježena je i na području Parka prirode Medvednica na Kraljevom potoku a redovnim monitoringom zabilježen je manji broj jedinki. Za razliku od potoka Kustošaka gdje je populacija potočnog raka izuzetno bogata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support