Charter

Povelja o održivom turizmu (European Charter for sustainable tourism – ECST)

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ nakon nominacije za Charter for sustainable tourism i provedenih svih obaveznih koraka – osnivanja Foruma, izrade Strategije, popunjavanja opsežne aplikacije te verifkacije podataka na terenu, dobila je navedenu Europarcovu Povelju o održivom turizmu, a svečanost dodjele Chartera organizirana je u Europskom parlamentu 11.12.2014. godine, te se taj datum uzima kao početak provedbe Strategije i Chartera.

pp-medvednica-certifikat

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ u lipnju 2013. godine zbog nominacije za Charter for sustainable tourism (Europarc) osniva Forum dionika Parka prirode Medvednica što podrazumijeva da od tada organizira i koordinira rad Foruma, također i izradu Strategije razvoja održivog turizma u PPM kao i druge aktivnosti koje proizlaze njegovim djelovanjem. Do danas je održano 10 sastanaka Foruma (studeni 2014.) i realiziran cijeli niz manjih aktivnosti čak i prije starta provedbe Strategije.

pp-medvednica-charter-1

pp-medvednica-charter-2

Ustanova je rad Foruma temeljila na izgradnji povjerenja, malim koracima, preuzimajući vodstvo i odgovornost za uklanjanje manjih ili većih problema na koje su dionici nailazili u svom poslovanju. Zajednički su kreirani manji projekti čiji su ciljevi i očekivani rezultati bili korisni za sve dionike, uključujući posjetitelje PPM. Forum dionika PPM aktivno je sudjelovao u izradi prijedloga Strategije održivog turizma. Ukupno je na dosadašnjih 10 sastanaka Foruma sudjelovalo sedamdesetak različitih institucija koje djeluju unutar i izvan granica Parka, sa ukupno 119 različitih svojih predstavnika. Sporazume o suradnji na provedbi Strategije dosad je potpisalo 25 institucija.

U prosincu 2013. godine na prijedlog Javne ustanove „Park prirode Medvednica“ osnovano je Upravljačko tijelo Foruma dionika Parka prirode Medvednica.

Upravljačko tijelo sastoji se od predsjednika Foruma i njegova 4 dopredsjednika koji se svake godine rotiraju na predsjedničkom mjestu.

Predsjednik Foruma dionika PPM u prvoj godini trajanja Strategije je mr.sc. Snježana Malić-Limari, ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Medvednica“. Dopredsjednici Foruma dionika PPM su: g. Reno Fleiss (Hrvatski skijaški savez), gđa. Živana Rubak (predsjednica Udruge sljemenskih ugostitelja), g. Miodrag Mlačić (Tomislavov dom, Snježna kraljica) i g. Darko Slukan (koordinator ispred Općine Bistra).

pp-medvednica-europarc-federation