Pomoć u planini

U planini i na ostalim teško pristupačnim mjestima, u slučaju nezgode ili nesreće, u pomoć treba zvati članove Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Pozvati ih možemo:

  • na telefon Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112
  • na području Medvednice, grada Zagreba i Zagrebačke županije možemo zvati direktno stanicu HGSS Zagreb: 091/5082-556

Na Medvednici se nalazi i nekoliko obavještajnih točaka HGSS (na većini planinarskih domova, na HGSS kućici na vrhu skijališta i drugdje, gdje je istaknuta ploča s natpisom i oznakom HGSS). Za vrijeme skijaške sezone, članovi HGSS-a uvijek dežuraju na skijalištu u radno vrijeme žičare.

Hrvatska gorska služba spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je dobrovoljna, stručna i humanitarna služba javnog karaktera. Njeni osnovni ciljevi su sprečavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planinama i na drugim nepristupačnim područjima gdje je potrebno primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti posebnu tehničku opremu za spašavanje.
Osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza, a danas je prerasla u službu javnog karaktera koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. To je neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku.
Gorska služba spašavanja danas okuplja oko 800 članova raspoređenih u 24 stanice HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Gorski spašavatelji su vrsni alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji prolaze posebnu obuku za pružanje prve medicinske pomoći i za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Svoje znanje i sposobnosti, članovi HGSS-a nastavljaju usavršavati tijekom redovitih vježbi spašavanja, kao i brojnih dežurstava i intervencija.

Obzirom da je HGSS neprofitna organizacija, njeno djelovanje kao i djelovanje njenih članova je dobrovoljno i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu. Akcije potrage i spašavanja se ne naplaćuju, a ti hrabri muškarci i žene dragovoljno se opredjeljuju da će svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života. Služba iza sebe ima više od 6.000 akcija spašavanja, u kojima je uvijek umanjen nepovoljan učinak nesreće i ozljede, smanjena invalidnost i ubrzan oporavak ozlijeđenima, a u mnogo navrata, često i u dramatičnim okolnostima, izravno je spašen ljudski život. To saznanje najveća je naknada za sav trud gorskih spašavatelja.