Pomoć u planini

U planini i na ostalim teško pristupačnim mjestima, u slučaju nezgode ili nesreće, u pomoć treba zvati članove Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Pozvati ih možemo:

  • na telefon Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112
  • na području Medvednice, grada Zagreba i Zagrebačke županije možemo zvati direktno stanicu HGSS Zagreb: 091/5082-556

Na Medvednici se nalazi i nekoliko obavještajnih točaka HGSS (na većini planinarskih domova, na HGSS kućici na vrhu skijališta i drugdje, gdje je istaknuta ploča s natpisom i oznakom HGSS). Za vrijeme skijaške sezone, članovi HGSS-a uvijek dežuraju na skijalištu u radno vrijeme žičare.

Hrvatska gorska služba spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je dobrovoljna, stručna i humanitarna služba javnog karaktera. Njeni osnovni ciljevi su sprečavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planinama i na drugim nepristupačnim područjima gdje je potrebno primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti posebnu tehničku opremu za spašavanje.
Osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza, a danas je prerasla u službu javnog karaktera koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. To je neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku.
Gorska služba spašavanja danas okuplja oko 800 članova raspoređenih u 24 stanice HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Gorski spašavatelji su vrsni alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji prolaze posebnu obuku za pružanje prve medicinske pomoći i za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Svoje znanje i sposobnosti, članovi HGSS-a nastavljaju usavršavati tijekom redovitih vježbi spašavanja, kao i brojnih dežurstava i intervencija.

Obzirom da je HGSS neprofitna organizacija, njeno djelovanje kao i djelovanje njenih članova je dobrovoljno i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu. Akcije potrage i spašavanja se ne naplaćuju, a ti hrabri muškarci i žene dragovoljno se opredjeljuju da će svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života. Služba iza sebe ima više od 6.000 akcija spašavanja, u kojima je uvijek umanjen nepovoljan učinak nesreće i ozljede, smanjena invalidnost i ubrzan oporavak ozlijeđenima, a u mnogo navrata, često i u dramatičnim okolnostima, izravno je spašen ljudski život. To saznanje najveća je naknada za sav trud gorskih spašavatelja.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support