Medvednički mlinovi i vodenice

Mlin Gračanski ribnjak

Na gračanskom potoku Ribnjaku nekada je navodno bilo 13 mlinova, a danas je ostao samo jedan, zaštićen kao spomenik kulture. Pronaći ćete ga ako pođete gračanskom ulicom Isce prema sjeveru oko 300 m i neposredno prije malene putne kapelice sv. Rafaela skrenete lijevo dolje u ulicu Gračanski ribnjak. Ona će vas dovesti do mjesta na kojem još od 1773. stoji maleni mlin. Današnji je mlin izgrađen najvjerojatnije u drugoj polovici 19. stoljeća, od tesanih hrastovih planjki spojenih specifičnom tehnikom na tzv. “nemške vugle”. I danas se u njemu melje žito za potrebe obitelji Banić, ali i za užitak čestih posjetitelja.

Mlin Ročić, Markuševačka trnava

U markuševačkom zaseoku Ročići, pored autobusne postaje na ušću potoka Bidrovec u Trnavu, nalazi se dražesni, nedavno potpuno obnovljeni mlin čije kolo pokreće voda potoka Bidrovca. Stari je mlin ovdje izgrađen 1888. godine, ali se potpuno urušio, pa je na njegovom mjestu 2007. godine napravljena vjerna replika od hrastovih planjki karakteristično spojenih na “hrvatske vugle”. Od starog je mlina sačuvan mlinski kamen, srce i duša svakog mlina, koji još i danas redovito melje male količina kukuruza ili ječma.

Mlin Ferenčak, Bidrovec

Prema pričama mještana, na potoku Bidrovec je nekada bilo 10 mlinova – vodenica koje su stradale u velikoj poplavi potoka Bidrovca 1953. Mlin Ferenčak najstariji je očuvani mlin u markuševačkom kraju. Mještani ga zovu Jurencov mlin, zbog nadimka današnjeg vlasnika, Jurja Ferenčaka – Jurenca. Kućica je građena od horizontalno slaganih, piljenih i tesanih drvenih greda spojenih na “njemačke vugle” ili na “njemački vez”. U mlinu su dvije prostorije, jedna za mlinsko postrojenje, a druga sa škrinjama, vrećama za brašno i krevetom za odmor mlinara. Mlinsko postrojenje u potpunosti je očuvano i još je i danas u funkciji. Maleni ćete drveni mlin pronaći šćućuren uz potok ispod dvije velike tužne vrbe na Bidrovečkoj cesti, otprilike preko puta kućnog broja 53.

Mlin Jakopović, Čučerje

Prema kazivanju, na potoku Lipa koji teče kroz Čučerje nekada je bilo čak 11 mlinova-vodenica. Nažalost, više niti jedan nije u funkciji, ali još se može vidjeti nekoliko njihovih dražesnih drvenih kućica koje kriju zaustavljeno mlinsko kamenje. Jedan je od tih drvenih mlinova desno uz cestu čim se krene iz središta Čučerja prema Mariji Snježnoj. Nekoliko kilometara uzvodno u Gornjem Čučerju, u zaselku Jakopovići, nalazi se mlin izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća kao zadružni mlin obitelji Jakopović. Mlin ćete pronaći ako prijeđete most preko potoka u Jakopovićima i odete tridesetak metara nizvodno. Na njegovim će vas vratima dočekati izrezbarene zrake toplog drvenog sunca.

Mlinovi na potoku Vukov dol

Potok Vukov teče vijugavom dolinom uz cestu koja se odvaja prema selu Planina Gornja od Ceste bana Ivana Mažuranića, koja od Kašine vodi prema Mariji Bistrici. Na tom je potoku nekada je bilo 10 vodenica, koje su od druge polovice 20. stoljeća dijelile sudbinu većine medvedničkih mlinova te su, prepuštene vremenu, čekale bolje dane. Njihova vrijednost kao kulturnog dobra bila je odavno prepoznata i zabilježena, ali tek unazad desetak godina počeli su se poduzimati prvi koraci prema njihovom saniranju i obnovi. Pri tome je vrlo angažirana udruga „Planinska družina“, kojoj je jedan od glavnih ciljeva zaštita drvenih i kamenih vodenica na području Planine Gornje, kao i izgradnja poučne etno staze uz potok Vukov Dol. Do danas su obnovljena dva mlina: kameni Tarandekov melin i betonski Boscev melin, dok se uz velike zahvate saniranja klizišta obnavlja i drveni Babićev melin, s gredama karakteristično spojenim na „hrvatski vez“ i sačuvanim kamenim temeljem.

Zidani mlin Dubravica

Na zapadnom dijelu Medvednice, sjeverno od zagrebačke četvrti Gajnice nalazi se ulica Dubravica koja prati istoimeni potok, a na kućnom broju 109, smjestio se maleni zidani mlin-vodenica. Prema sjećanjima mještana Dubravice, na njihovom je malenom potoku nekada bilo čak sedam mlinova. Ovaj je izgrađen u 19. stoljeću kao zadružni mlin obitelji Coljak i jedan je od rijetkih na Medvednici čije se kolo veselo vrti zaslugom obitelji Trotić koja ga održava u funkciji.

Majsecov mlin, Donja Stubica

I sa sjeverne, zagorske strane Medvednice, nekada se okretalo mnoštvo mlinskih kola na potocima načičkanim mlinovima – vodenicama. Jedan od njih nedavno je obnovljeni Majsecov mlin u Obrtničkoj ulici u Donjoj Stubici. Uz malenu vodenicu obnovljene su i tri zagorske tradicijske hiže koje čine turistički objekt “Majsecov mlin”. U obnovljem mlinu se ponovo melju zrna starih sorti kukuruza, a okružuje ga Sunčana dolina u kojoj se nalazi jedinstveni Hrvatski vrt perunika, nastao zajedničkim naporima obitelji Majsec, donjostubičke turističke zajednice i brojnih građana i stručnjaka koji su iz cijele Hrvatske slali podanke perunika ili ih i sami dolazili saditi. Vrt je najatraktivniji u svibnju, kada cvate tisuće raznobojnih cvjetova te biljke, ali mlin vrijedi posjetiti i u drugim mjesecima, kada imanje ugošćuje tradicionalne sajmove i zanimljiva događanja vezana uz burnu prošlost stubičkoga kraja.

Jeste li znali

Znanstveni naziv perunike, Iris, potječe od starogrčke glasnice bogova, jer se vjerovalo da taj cvijet naraste na mjestu gdje njezina duga dotakne zemlju. Svoj hrvatski naziv perunika je dobila po staroslavenskom bogu Perunu, jer prema legendi naraste na mjestu gdje njegova munja pogodi zemlju. I Zagorci povezuju ovaj cvijet s božanskim. Njegov su naziv izveli iz svete riječi aleluja, pa ovdje peruniku zovu leluja ili ljeljuja.

Pilana Bliznec

Medvednički potoci nisu pokretali samo mlinove za mljevenje žita i koštica uljarica, nego su na vodeni pogon radile i suknare, pilane i mlinovi za usitnjavanje sirovina za izradu papira i kamenine. Na potoku Bliznec, nizvodno od lugarnice, uz nekadašnju gradsku mitnicu, nalazi se stara pilana, u kojoj je danas ugodan ugostiteljski objekt. Pilana je na ovom mjestu izgrađena 1898. godine, a propala je za vrijeme 2. svjetskog rata. U njoj su se proizvodile tačke. Godine 1992. obnovila ju je Šumarija Zagreb i uredila u njoj mali izložbeni prostor sa starim strojevima za obradu drva. Na pročelju zgrade pričvršćeno je staro mlinsko kolo koje je pokretalo pilanu prije nego što je ugrađena puno efikasnija turbina. Prostor oko pilane danas je uređen za odmor i stilski usklađen s poučnom stazom „Šumska staza Bliznec“ koja od pilane vodi nizvodno prema gradu.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support