Klima

Na Medvednici prevladava tzv. klima bukve, za koju su karakteristična izražena godišnja doba, što znači da u proljeće medvedničke šume izgledaju sasvim drugačije nego zimi, ljeti ili u jesen.

Klima Medvednice razlikuje se od one u nizini – na planini pada više oborina, temperature su u prosjeku niže, a zimi je više snijega. Zato ljeti na Medvednici možemo naći ugodno osvježenje, a zimi često na nju možemo pobjeći od nizinske magle. Godišnje je, naime, zabilježeno čak 100 sunčanih sati više na planini nego u njezinu podnožju!

Svojim geografskim položajem Medvednica „čuva leđa“ glavnome gradu: na njoj se „razbijaju“ snažni i hladni sjeverni vjetrovi koji pustoše njezin hrbat i šumovite padine, a povremeni jaki ledolomi i vjetrolomi nanose velike štete njezinim šumama. Posljednji takav jaki vjetrolom prouzročila je oluja Teodor, koja je 11. studenoga 2013. prošla Hrvatskom i u samo nekoliko sati na Medvednici porušila preko 40000m³ drvne građe!

Klimatološka mjerenja se na Medvednici provode još od 1888. godine, a danas u Parku prirode ima nekoliko kišomjernih postaja na južnim obroncima blizu grada: Čučerje, Markuševec, Šestine, Mikulići i Bijenik, od kojih je najviša ona na Puntijarki, na 988 m nadmorske visine.

Klima Medvednice u brojkama

Najniža izmjerena
temperatura

–19,8 °C

Prosječna godišnja
temperatura

6,6 °C

Najviša izmjerena
temperatura

28,7 °C

Prosječna godišnja
količina oborina

1267,5 mm

Prosječan godišnji broj
dana pod snijegom

93,9 dana

Prosječan godišnji broj
sunčanih sati

1820,3 sati

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support