Planinske crkvice

Od pradavnih vremena, ljudi su prema planinama osjećali strahopoštovanje i zahvalnost, pa ni naša Medvednica nije iznimka. U špilji Veternici, najstarijem ljudskom „naselju“ na Medvednici, pronađeni su brojni dokazi da se kod naših neandertalskih predaka počela razvijati duhovnost. Na to upućuju i grobovi u koje su pokojnici sahranjivani ritualno, u točno određenom položaju, kao i kamena niša u koju su prastanovnici Veternice uredno ukapali lubanje špiljskog medvjeda, što nas navodi na zaključak da su ti paleolitski lovci njegovali kult špiljskog medvjeda i imali razvijene posebne tehnike lova na te veličanstvene životinje. Iz rimskih je vremena na Medvednici također ostalo nekoliko oltara i žrtvenika posvećenih značajnim rimskim bogovima: Jupiteru, Silvanu i Herkulu.

Srednji vijek sa sobom donosi i novu duhovnost, pa se i na Medvednici počinju graditi sakralni objekti u skladu s njome. U početku su se crkve i kapelice gradile na nižim obroncima Medvednice u blizini sela i naselja, a prva kapelica podignuta visoko u planini bila je Kapelica sv. Filipa i Jakova na Medvedgradu. Nakon njezina urušavanja krajem 16. stoljeća na Velikom Plazuru je sagrađena drvena kapelica posvećena sv. Barbari, zaštitnici rudara, na čijem mjestu danas stoji neogotička kapela sv. Jakoba. U 17. stoljeću počelo se hodočastiti u marijansko svetište u Mariji Bistrici, a nekoliko važnih hodočasničkih putova vodilo je preko Medvednice. Na jednoj od postaja hodočasničkog puta iz Zagreba sagrađena je u 19. stoljeću dražesna kapelica Marije Snježne, a u neposrednoj blizini Sljemena, najvišeg vrha Medvednice, podignuta je 1932. godine kapelica Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Najmlađa medvednička kapelica sagrađena je 2000. godine u čast hrvatskim mučenicima, a nalazi se na proplanku podno Planinarskog doma „Lipa-Rog“ na istočnom dijelu planine.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support