Rudnik Zrinski

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća. Usprkos njihovim nadljudskim naporima, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan: trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra! Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju i prepustili tajanstveno podzemlje Medvednice vlazi, tami i podzemnim bićima. Njihov mir je stoljećima narušavao samo pokoji odron zemlje u zapuštenim hodnicima, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje. Otada je u njegovim hodnicima vrlo živo: brojni posjetitelji u šarenim kacigama slušaju priče vodiča o teškome radu u rudniku, sa zanimanjem prate razgovor rudara i njihova upravitelja – bergmeistera o nesreći koja se upravo dogodila dok promatraju njihove drvene skulpture, osluškuju zvukove kapanja vode i udaraca čekića u stijenu te puni strahopoštovanja dodiruju oruđe kojim se u ono doba radilo u rudniku.

Priroda i kultura

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a mi vas s dubokim poštovanjem prema generacijama rudara i svemu što su stvorili pozivamo da posjetite njihov rudnik i tako otkrijete djelić njihovih tajni!

SRETNO!

Pogledaj letak Rudnik zrinski – tajanstveno podzemlje Medvednice

Radno vrijeme

NAPOMENA: 1. studenog na Blagdan Svih svetih rudnik je ZATVOREN za posjećivanje.

Subotom, nedjeljom i blagdanom od travnja do prosinca – od 10:00 do 16:00 sati vodiči dočekuju posjetitelje. Posljednji ulaz u Rudnik Zrinski je u 15:30 sati. 

Od ponedjeljka do petka u dogovoru s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica za grupe od najmanje 20 posjetitelja – dogovor i informacije na tel: +385 1 4586317 (radnim danom od 8:00 do 16:00 sati)

Posjeti od ponedjeljka do petka mogući su i za grupe manje od 20 posjetitelja, ali se tada posjet naplaćuje po posebnoj cijeni – Posjeti prema posebnom zahtjevu posjetitelja 60,00 EUR + cijena ulaznice po osobi i kategoriji

Cijene ulaznica

  • djeca 3,00 EUR
  • studenti, umirovljenici i planinari (uz predočenje važečeg dokumenta) 4,00 EUR
  • odrasle osobe 5,00 EUR
  • obiteljska (dvije odrasle osobe i do troje djece) 10,00 EUR 
  • obilazak rudnika prema posebnom zahtjevu  (max. do 19 osoba) 60,00 EUR + cijena ulaznice u rudnik po osobi i kategoriji
  • obiteljska (dvije odrasle osobe i do troje djece) “Mjesec hrvatskog turizma” 5,00 EUR 

Rudnik nije moguće posjetiti bez vodiča ovlaštenog od strane Javne ustanove PP Medvednica. Stručno vođenje uračunato je u cijenu ulaznice.

Uputa za posjetitelje

Temperatura u rudniku cijele godine kreće se oko 12°C, te je stoga potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću i sportsku obuću. Za sve posjetitelje osigurane su kacige. Ne preporučamo ulazak u podzemne prostore osobama s klaustrofobijom. Posjet rudniku traje oko 30 minuta.

Važna napomena: za ostavljene, oštećene ili izgubljene osobne predmete tijekom obilaska rudnika Zrinski i na prostoru prihvata posjetitelja ispred rudnika Zrinski NE ODGOVARAMO.

Najbliži ugostiteljski objekt

Planinarski dom „Grafičar“ – radno vrijeme svaki dan osim ponedjeljka od 9.00 do 21.00 sati.
Tel: + 385 1 4555 844, +385 98 783 084

Kako doći

Od planinarskog doma „Grafičar“: Rudnik se nalazi u neposrednoj blizini doma – samo slijedite putokaz!

Automobilom: Sljemenskom cestom do planinarskog doma „Grafičar“.

Javni prijevoz / pješice: 

ZET-ovim autobusom s Mihaljevca do Tomislavovog doma, a zatim pješice do doma „Grafičar“ cestom ili planinarskom stazom broj 26.

Žičarom ZETa do vrha Sljeme pa stazom br. 26 do planinarskog doma “Grafičar”

Pješice: Od Šestinskog Lagvića poučnom stazom Miroslavec do Kraljičinog zdenca, potom prijeći asfaltnu cestu i nastaviti planinarskom stazom 1M ili iz Zagorja od Gornje Bistre planinarskom stazom br. 46 do doma Grafič)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support