Rudnik Zrinski

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća. Usprkos njihovim nadljudskim naporima, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan: trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra! Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju i prepustili tajanstveno podzemlje Medvednice vlazi, tami i podzemnim bićima. Njihov mir je stoljećima narušavao samo pokoji odron zemlje u zapuštenim hodnicima, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje. Otada je u njegovim hodnicima vrlo živo: brojni posjetitelji u šarenim kacigama slušaju priče vodiča o teškome radu u rudniku, sa zanimanjem prate razgovor rudara i njihova upravitelja – bergmeistera o nesreći koja se upravo dogodila dok promatraju njihove drvene skulpture, osluškuju zvukove kapanja vode i udaraca čekića u stijenu te puni strahopoštovanja dodiruju oruđe kojim se u ono doba radilo u rudniku.

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a mi vas s dubokim poštovanjem prema generacijama rudara i svemu što su stvorili pozivamo da posjetite njihov rudnik i tako otkrijete djelić njihovih tajni!

SRETNO!

Pogledaj letak Rudnik zrinski – tajanstveno podzemlje Medvednice

Radno vrijeme

Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrsa) od sredine ožujka do kraja studenog – od 10:00 do 16:00 sati vodiči dočekuju posjetitelje

Radnim danom u dogovoru s Javnom ustanovom „Park prirode Medvednica“ za grupe od najmanje 20 posjetitelja – dogovor i informacije na tel: +385 1 4586317 (radnim danom od 8:00 do 16:00 sati)

VAŽNA NAPOMENA: od 30. svibnja 2020. godine Rudnik Zrinski je otvoren za posjećivanje.

Cijene ulaznica

  • djeca 20,00 kn
  • studenti i umirovljenici 23,00 kn
  • odrasli 25,00 kn
  • obiteljska (obitelj s djecom) 50,00 kn
  • ulaznica za manifestacije 20,00 kn
  • posjeti prema posebnom zahtjevu posjetitelja (VIP posjeti) 400,00 kn + cijena ulaznice u rudnik po osobi i kategoriji

Rudnik nije moguće posjetiti bez vodiča ovlaštenog od strane Javne ustanove «PP Medvednica». Stručno vođenje uračunato je u cijenu same ulaznice.

Važna napomena: u slučaju jako lošeg vremena, dežurstva pred rudnikom se otkazuju, te ga nije moguće posjetiti!

Uputa za posjetitelje

Temperatura u rudniku cijele godine kreće se oko 12°C, te je stoga potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću i sportsku obuću. Za sve posjetitelje osigurane su kacige. Ne preporučamo ulazak u podzemne prostore osobama s klaustrofobijom. Posjet rudniku traje oko 30 minuta.

Važna napomena: za ostavljene, oštećene ili izgubljene osobne predmete tijekom obilaska rudnika Zrinski i na prostoru prihvata posjetitelja ispred rudnika Zrinski NE ODGOVARAMO.

Najbliži ugostiteljski objekt

Planinarski dom „Grafičar“ – radno vrijeme svaki dan osim ponedjeljka od 9.00 do 21.00 sati.
Tel: + 385 1 4555 844, +385 98 783 084

Kako doći

Od planinarskog doma „Grafičar“: Rudnik se nalazi u neposrednoj blizini doma – samo slijedite putokaz!

Automobilom: Sljemenskom cestom do planinarskog doma „Grafičar“.

Javni prijevoz / pješice: ZET-ovim autobusom s Mihaljevca do Tomislavovog doma, a zatim pješice do doma „Grafičar“ cestom ili ugodnim planinarskim putem broj 26.

Pješice: Od Šestinskog Lagvića poučnom stazom Miroslavec do Kraljičinog zdenca, potom prijeći asfaltnu cestu i nastaviti planinarskom stazom 1M ili iz Zagorja od Gornje Bistre planinarskom stazom br. 46 do doma Grafičar.