Špilja Veternica

Iako bi mnogi radije odabrali suncem obasjana prostranstva Medvednice od njenog mračnog i hladnog podzemlja, špilja Veternica iz mnogo razloga zaslužuje vaš posjet!

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno „raste“ nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i „obični“ turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

pp-medvednica-spilja-veternica-3

pp-medvednica-spilja-veternica-5

Iako na prvi pogled nije tako atraktivna kao neke druge turistički uređene špilje, Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju. Vaš će vam vodič skrenuti pažnju na vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca, itd.

Špilja je nastala u krškom „džepu“ jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba – u njezinoj su tami sačuvani dokazi o burnom životu proteklih tisućljeća, od neandertalskih praljudi, preko rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika, do modernih pustolova i turista.

Pradavni su Zagrepčani, neandertalski lovci musterijanske kulture, štovali kult špiljskog medvjeda koji je bio vrlo čest stanovnik špilje. Osim njega, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje: špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije – zimskog sna. Zbog njih su na ulazu Veternice postavljena i posebna rešetkasta bat friendly vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprečavaju ulaz nezvanih posjetitelja, te tako štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Zato, ako Medvednicu želite sagledati u pravom svjetlu, ne propustite upoznati i njezinu tamnu stranu!

Pogledaj Letak Špilja Veternica – podzemna medvednička ljepotica

Radno vrijeme

Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrsa) od kraja ožujka do kraja studenog – od 10:00 do 16:00 sati vodiči dočekuju posjetitelje uz napomenu da zadnja grupa kreće u 15:10 sati.

Radnim danom u dogovoru s Javnom ustanovom „Park prirode Medvednica“ za grupe od najmanje 20 posjetitelja – dogovor i informacije na tel: +385 1 4586317 (radnim danom od 8:00 do 16:00 sati)

Važna napomena: u slučaju najave lošeg vremena, dežurstva pred špiljom se otkazuju, te je nije moguće posjetiti!

Cijene ulaznica

  • djeca 20,00 kn
  • studenti i umirovljenici 30,00 kn
  • odrasli 40,00 kn
  • obiteljska (obitelj s djecom) 100,00 kn
  • ulaznica za manifestacije (Noć šišmiša) 20,00 kn

Špilju nije moguće posjetiti bez vodiča ovlaštenog od strane Javne ustanove «PP Medvednica». Stručno vođenje uračunato je u cijenu same ulaznice.

Uputa za posjetitelje

Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća jer je pristup moguć samo planinarskim stazama kroz šumu, a u samoj špilji djelomično ima blata. Ne preporučamo ulazak u podzemne prostore osobama s klaustrofobijom. Posjet Veternici traje 45 do 60 minuta.

Važna napomena: za ostavljene, oštećene ili izgubljene osobne predmete tijekom obilaska špilje Veternica i na prostoru prihvata posjetitelja ispred špilje NE ODGOVARAMO.

Pogledaj Kodeks ponašanja u špiljama

Najbliži ugostiteljski objekt

pp-medvednica-ugostiteljsko-smjestajni-kapaciteti-3-planinarski-dom-glavica

Planinarski dom „Glavica“
Telefon: +385 95 858 8888 (Renato)
Radno vrijeme: radni dan osim ponedjeljka od 12:00 do 17:00 h, subota i nedjelja 9:00-17:00h
Mogućnost noćenja: 30 kreveta

Kako doći

Od planinarskog doma „Glavica“: nizbrdo planinarskim putem br. 3 stiže se do Veternice za samo 5 minuta hoda!

Javni prijevoz / pješice: ZET-ovim autobusom za Gornji Stenjevec, linija br. 124 s okretišta na Črnomercu (vozi oko 15 minuta). Pristupni put špilji ide dolinom potoka Dubravica, planinarskim putem br. 3. Do špilje se stiže za oko 20 minuta hoda strmim putem uzbrdo.

Automobilom: S Avenije Bologna skrenuti u Gajnicama (odmah pored benzinske postaje) na sjever prema Medvednici u Ulicu Dubravica, nastaviti Zelenom magistralom do kraja te tu parkirati. Pješice planinarskom stazom br. 8 ili 1M od Ponikvi do planinarskog doma “Glavica” (ugodnom šetnjom kroz šumu od petnaestak minuta hoda), a zatim nizbrdo planinarskim putem br. 3 stiže se za 5 min do špilje.

Događanja na Veternici

Međunarodna noć šišmiša

Svake godine, zadnje subote u kolovozu pred Veternicom i planinarskim domom Glavica obilježava se Međunarodna noć šišmiša – događaj u kojem diljem Europe šišmiši postaju glavne zvijezde! Ti ljubitelji tame, malo poznati i rijetko prepoznati, posvuda su vrlo ugroženi, a značajni su pokazatelj kvalitete i očuvanosti okoliša.

pp-medvednica-spilja-veternica-4

Naša je glavna zvijezda šišmiš Florijan, kojega možete upoznati u našem LETKU. Ako ne znate njegovu priču, sigurno još patite od predrasuda prema tim fascinantnim noćnim bićima. Ne brinite, mi ćemo vam pomoći da ih se riješite postupno i bezbolno na zanimljivim i zabavnim radionicama i predstavama kod planinarskog doma Glavica, a povest ćemo vas i u posjet njihovoj špiljskoj kući – Veternici. Naši će vam stručni gosti iz udruga i institucija koje se bave zaštitom prirode ispripovijedati mnogo zanimljivih priča o tim letećim sisavcima, njihovom životnom prostoru i načinu života, kao i o faktorima koji ih najviše ugrožavaju. Stoga dođite u špilju Veternicu svake godine zadnje subote u kolovozu, upoznajte šišmiša Florijana i zabavite se s nama!