Projekt CEETO Interreg Srednja Europa predstavlja glavna postignuća o održivom upravljanju u turizmu na završnoj konferenciji

14. 5. 2020., 9:30h, (Centralno Europsko vrijeme) – CEETO završna konferencija održat će se online i predstavit će rezultate projekta kroz plenarnu sjednicu i okrugli stol na temu Održivi turizam.

Turizam u europskim zaštićenim područjima

Europska zaštićena područja su kamen temeljac očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti koje oblikuju identitet našeg kontinenta. Upravo te vrijednosti osnova su za porast industrije turizma koja osim što treba doprinijeti njihovoj zaštiti i dobrobiti za lokalnu zajednicu. Međutim kada se turizmom u zaštićenim područjima ne upravlja efikasno on može postati uzrok negativnih utjecaja koji ugrožavaju zaštitu i bit postojanja zaštićenog područja, a to je upravo priroda.

Projekt CEETO Interreg Srednja Europa

Projekt CEETO Interreg Srednja Europa započeo je 2017. godine sporazumom između 11 partnera iz 6 zemalja Europe sa zajedničkim ciljem da zaštiti i naglasi prirodnu baštinu zaštićenih područja i Natura 2000 područja promovirajući inovativne modele planiranja održivog turizma. Voditelj projekta je Odjel za zaštićena područja, šumarstvo i planinski razvoj regije Emilie Romagne, a ovih dana projekt se privodi kraju i okončat će se finalnim događajem – Završnom CEETO konferencijom.

CEETO završna konferencija

CEETO završna konferencija bit će održana online 14. svibnja 2020. godine u 9:30 sati (Centralno Europsko vrijeme) a organizira je austrijski Park prirode Sölktäler. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane za održivi turizam uz obaveznu prethodnu prijavu. Program konferencije obuhvatit će različite primjere praćenja posjetitelja i mjere upravljanja posjetiteljima koje će predstaviti CEETO projektni partneri. O održivom turizmu i dobrobitima takvog turizma za lokalnu zajednicu govorit će različiti stručnjaci uzimajući u obzir regionalni i nacionalni razvoj. 

Za kraj bit će predstavljena analiza postignuća CEETO projekta, potencijali projekta kao i alati za daljnji razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima.

Više o CEETO projektu i njegovim rezultatima

Od početka CEETO projekt je prošao 4 različite faze i postigao različite ciljeve u svakoj od njih:

  • U prvoj fazi detaljno su analizirane postojeće strategije i studije na temu upravljanja turizmom u zaštićenim područjima Europe kao osnova za izradu priručnika o uspješnim i inovativnim primjerima Održivog turizma u zaštićenim područjima.
  • U drugoj fazi upravljači 8 zaštićenih područja uključenih u projekt osmislili su i proveli Akcijski plan održivog turizma čiji se specifični ciljevi trebaju realizirati u sljedećih pet godina. Istodobno, osmišljen je i proveden Pilot akcijski plan za pojedinačna zaštićena područja kako bi se testirala djelotvornost različitih metodologija za upravljanje turizmom.
  • U trećoj fazi projekta, na temelju rezultata prethodnih faza izrađene su Smjernice za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima kao alat za donositelje politika, obuhvaćajući rezultate primjere i preporuke kako izraditi strategije smanjivanja negativnog utjecaja turizma u zaštićenim područjima.
  • U četvrtoj završnoj fazi, projektni partneri privode kraju CEETO Priručnik upravljanja održivim turizmom za upravljače zaštićenim područjima, dokument kojim će se upravljači zaštićenih područja voditi prilikom implementacije strategija održivog turizma u njihovim parkovima.

CEETO projektom su postavljeni temelji europske profesionalne mreže čiji je cilj razvoj i nakon završetka projekta. CEETO mrežu čine zaštitari prirode i održivog turizma u Europi koji žele raspravljati o održivom turizmu i omogućiti razmjenu znanja ideja i inovacija između svojih članova. U svrhu osiguranja tog cilja, CEETO mreža nudi online mjesto okupljanja, CEETO platformu kroz koju članovi mogu javno i privatno raspravljati o idejama, dijeliti znanje i dobivati potporu drugih članova. Nadalje, ova platforma će služiti i kao baza podataka i izvora informacija i alata nastalih tijekom ovog projekta. Registracija na platformi je dostupna za sve zainteresirane.

Na kraju CEETO projekt je i nadalje izvor velikog broja komunikacijskih alata razvijenih  u svrhu podizanja svijesti o važnosti održivog turizma. Između njih vrijedno je istaknuti film „A Sustainable Journey“ (Održivo putovanje), čija je premijera održana u europskom parlamentu u studenom 2018. godine. Od tada film je dobio 4 različite nagrade na međunarodnim filmskim festivalima u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj i Južnoj Africi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *