Projekt CEETO Interreg Srednja Europa predstavlja glavna postignuća o održivom upravljanju u turizmu na završnoj konferenciji

14. 5. 2020., 9:30h, (Centralno Europsko vrijeme) – CEETO završna konferencija održat će se online i predstavit će rezultate projekta kroz plenarnu sjednicu i okrugli stol na temu Održivi turizam.

Turizam u europskim zaštićenim područjima

Europska zaštićena područja su kamen temeljac očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti koje oblikuju identitet našeg kontinenta. Upravo te vrijednosti osnova su za porast industrije turizma koja osim što treba doprinijeti njihovoj zaštiti i dobrobiti za lokalnu zajednicu. Međutim kada se turizmom u zaštićenim područjima ne upravlja efikasno on može postati uzrok negativnih utjecaja koji ugrožavaju zaštitu i bit postojanja zaštićenog područja, a to je upravo priroda.

Projekt CEETO Interreg Srednja Europa

Projekt CEETO Interreg Srednja Europa započeo je 2017. godine sporazumom između 11 partnera iz 6 zemalja Europe sa zajedničkim ciljem da zaštiti i naglasi prirodnu baštinu zaštićenih područja i Natura 2000 područja promovirajući inovativne modele planiranja održivog turizma. Voditelj projekta je Odjel za zaštićena područja, šumarstvo i planinski razvoj regije Emilie Romagne, a ovih dana projekt se privodi kraju i okončat će se finalnim događajem – Završnom CEETO konferencijom.

CEETO završna konferencija

CEETO završna konferencija bit će održana online 14. svibnja 2020. godine u 9:30 sati (Centralno Europsko vrijeme) a organizira je austrijski Park prirode Sölktäler. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane za održivi turizam uz obaveznu prethodnu prijavu. Program konferencije obuhvatit će različite primjere praćenja posjetitelja i mjere upravljanja posjetiteljima koje će predstaviti CEETO projektni partneri. O održivom turizmu i dobrobitima takvog turizma za lokalnu zajednicu govorit će različiti stručnjaci uzimajući u obzir regionalni i nacionalni razvoj. 

Za kraj bit će predstavljena analiza postignuća CEETO projekta, potencijali projekta kao i alati za daljnji razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima.

Više o CEETO projektu i njegovim rezultatima

Od početka CEETO projekt je prošao 4 različite faze i postigao različite ciljeve u svakoj od njih:

  • U prvoj fazi detaljno su analizirane postojeće strategije i studije na temu upravljanja turizmom u zaštićenim područjima Europe kao osnova za izradu priručnika o uspješnim i inovativnim primjerima Održivog turizma u zaštićenim područjima.
  • U drugoj fazi upravljači 8 zaštićenih područja uključenih u projekt osmislili su i proveli Akcijski plan održivog turizma čiji se specifični ciljevi trebaju realizirati u sljedećih pet godina. Istodobno, osmišljen je i proveden Pilot akcijski plan za pojedinačna zaštićena područja kako bi se testirala djelotvornost različitih metodologija za upravljanje turizmom.
  • U trećoj fazi projekta, na temelju rezultata prethodnih faza izrađene su Smjernice za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima kao alat za donositelje politika, obuhvaćajući rezultate primjere i preporuke kako izraditi strategije smanjivanja negativnog utjecaja turizma u zaštićenim područjima.
  • U četvrtoj završnoj fazi, projektni partneri privode kraju CEETO Priručnik upravljanja održivim turizmom za upravljače zaštićenim područjima, dokument kojim će se upravljači zaštićenih područja voditi prilikom implementacije strategija održivog turizma u njihovim parkovima.

CEETO projektom su postavljeni temelji europske profesionalne mreže čiji je cilj razvoj i nakon završetka projekta. CEETO mrežu čine zaštitari prirode i održivog turizma u Europi koji žele raspravljati o održivom turizmu i omogućiti razmjenu znanja ideja i inovacija između svojih članova. U svrhu osiguranja tog cilja, CEETO mreža nudi online mjesto okupljanja, CEETO platformu kroz koju članovi mogu javno i privatno raspravljati o idejama, dijeliti znanje i dobivati potporu drugih članova. Nadalje, ova platforma će služiti i kao baza podataka i izvora informacija i alata nastalih tijekom ovog projekta. Registracija na platformi je dostupna za sve zainteresirane.

Na kraju CEETO projekt je i nadalje izvor velikog broja komunikacijskih alata razvijenih  u svrhu podizanja svijesti o važnosti održivog turizma. Između njih vrijedno je istaknuti film „A Sustainable Journey“ (Održivo putovanje), čija je premijera održana u europskom parlamentu u studenom 2018. godine. Od tada film je dobio 4 različite nagrade na međunarodnim filmskim festivalima u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj i Južnoj Africi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support