NATURA 2000

Europska unija osmislila je način zaštite svog biljnog i životinjskog svijeta kroz ekološku mrežu Natura 2000 koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova diljem kontinenta. Područja dosad uključena u mrežu Natura 2000 zauzimaju gotovo 20% teritorija EU, što je čini najvećim sustavom očuvanih područja u svijetu!

Natura područja se temelje na dvije važne europske direktive – Direktivi o pticama i Direktivi o staništima, koje su temeljni propisi zaštite prirode Europske unije. U dodacima tih direktiva popisani su stanišni tipovi te biljne i životinjske vrste koje nazivamo Natura vrstama. One su svojevrsni prirodni „ambasadori“, čija prisutnost, brojnost i očuvanost na nekom području kvalificiraju to područje kao kandidata za uključivanje u ekološku mrežu Natura 2000.

Usprkos svom položaju u neposrednoj blizini milijunskog grada, naša je planina prepoznata kao vrijedan djelić europske prirode. U mrežu Natura 2000 na području Medvednice ulazi čak 22 vrste te 8 stanišnih tipova!

Vrste i staništa HR2000583 Medvednica prema Uredbi o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže (NN 80/2019)

Više informacija o Ekološkoj Natura 2000 mreži možete pronaći na www.bioportal.hr

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support