Charter

Park prirode Medvednica ponovo je dobio Povelju održivog turizma 

Nakon službene provjere ovlaštenog verifikatora u našem Parku, Odbor za ocjenu pažljivo je ispitao temeljitost izvještaja koje je imenovani verifikator pripremio kao rezultat svog posjeta u rujnu 2020. godine te je jednoglasno odlučeno ponovno dodjeljivanje Povelje održivog turizma (ECST certifikata) Parku prirode Medvednica za petogodišnje razdoblje od 2020. do 2024. godine.

Ova povelja je nagrada za trajni proces održivog razvoja turizma u suradnji sa širokim spektrom lokalnih partnera i dionika. 

 

Reevaluacija povelje održivog turizma

Javnoj ustanovi „Park prirode Medvednica“ 2014. godine dodijeljena je CHARTER povelja o održivom turizmu u sklopu EUROPARC federacije. EUROPARC federaciju čini više od stotinu organizacija iz 40 zemalja.  CHARTER ili certifkat za održivi turizam omogućuje Parku i svim njegovim dionicima da su prepoznatljivoj na regionalnim i europskim turističkim kartama, da projekti budu bolje evaluirani na različitim EU fondovima i programima.

Važan korak u dobivanju povelje bilo je i osnivanje Foruma dionika Parka. U Forum su uključeni predstavnici lokalne zajednice iz Grada Zagreba, okolnih općina poput Bistre, Turističke zajednice Grada Zagreba, Ministarstva turizma, Hrvatskog skijaškog saveza, Sljemenske udruge ugostitelja, različitih sportskih udruga, udruga iz područja zaštite prirode, HGSS-a, MUP-a i slično.

Cilj Javne ustanove je zajedno s dionicima unaprijediti stanje infrastrukture i osigurati različiti programe kroz cijelu godinu za lokalno stanovništvo i goste Zagreba – turiste, od ZET žičare, osnivanja Centra za posjetitelje na Medvedgradu, uređenja skijališta u svrhu poboljšanja njegove funkcije, obnove kompletne signalizacije i interpretacije Parka prirode Medvednica, brendiranja i marketinškog povezivanja ponude u cjelinu i brojnih drugih aktivnosti. Do sada su održani brojni zajednički sastanci na različite teme te je izrađena zajednička Strategija održivog turizma (2014.-2018.) s dva akcijska plana.

Krajem 2019. godine pristupilo se reevaluaciji povelje i izrađenih dokumenata te je izrađena nova Strategija održivog turizma i Akcijski plan održivog turizma. Akcijski plan je izrađen u sklopu Interreg Središnja Europa projekta pod nazivom CEETO.

Jedan od koraka u reevaluaciji povelje je i dolazak ovlaštenog verifikatora. Javnoj ustanovi je dodijeljen gospodin Jacques DECUIGNIÈRES koji je obavio razgovor s dionicima Parka i terenski obišao Park. Posjet je trajao od 7. rujna do 9. rujna 2020. godine. Kroz tri dana g. DECUIGNIÈRES razgovarao je predstavnicima lokalne zajednice, turističkim zajednicama i s lokanim stanovništvom. 

U skoro vrijeme Javna ustanova očekuje Izvještaj u kojem će biti osvrt na aktivnosti koje JU PPM provodi u cilju održivog turizma ali i osvrt na aktivnosti kojim svoje djelovanje može poboljšati.

Povelja o održivom turizmu (European Charter for sustainable tourism – ECST)

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ nakon nominacije za Charter for sustainable tourism i provedenih svih obaveznih koraka – osnivanja Foruma, izrade Strategije, popunjavanja opsežne aplikacije te verifkacije podataka na terenu, dobila je navedenu Europarcovu Povelju o održivom turizmu, a svečanost dodjele Chartera organizirana je u Europskom parlamentu 11.12.2014. godine, te se taj datum uzima kao početak provedbe Strategije i Chartera.

Link: https://www.europarc.org/sustainable-tourism/

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support