Sincere

Ovaj projekt financira EU program Obzor 2020 pod ugovorom broj 773702

SINCERE – Spurring INnovations for Forest ECosystem SERvices in Europe ili na hrvatskom Poticanje inovacija u uslugama šumskih ekosustava četverogodišnji je projekt financiran 100% iz EU programa Obzor 2020. Riječ je o inovacijskom (znanstvenom) projektu a kao jedan od partnera uključena je Javna ustanova “Park prirode Medvednica”.

Ciljevi projekta su pronaći načine kako motivirati vlasnike, posjednike i upravljače šuma da podupiru ostale usluge šumskih ekosustava. Dakle bavi se istraživanjem novih pristupa povezivanja profitabilnog šumarstvo sa promjenjivim društvenim potrebama.
Također jedan od glavnih ciljeva je podizanje svijesti šire javnosti o uslugama šumskih ekosustava te stvaranje baze podataka mehanizama koji potpomažu usluge ekosustava.

Lokalni dionici imaju ključnu ulogu u osmišljavanju, provedbi i procjeni studije kroz organiziarne sastanke/ radionice.

Pilot projekt Javne ustanove vrednovat će zdravstvenu i rekreacijsku funkciju usluga šumskih ekosustava na Medvednici te ćemo pokušati istraživanjem izraziti novčanu vrijednost navedenih funkcija.
Park prirode Medvednica nema naplate ulaznice stoga su se kao jedan od mehanizama za ulaganja u usluge šumskih ekosustava nametnule donacijske kutije. Testno ćemo postaviti dvije donacijske kutije. Sredstva prikupljena na ovaj način uložit će se u infrastrukturu i nove sadržaje za posjetitelje Medvednice. Ideja je da svake godine prikupljamo sredstva za jednu aktivnost a rezultate ćemo objavljivati na fb i web stranici te će biti dostupni javnosti.

Rekreacijska funkcija šumskih ekosustava jedna je od najvažnijih funkcija za zdravlje ljudi urbanih područja. Šume u blizini urbanih sredina kao i šume u kojima se nalaze planinarske staze su stalna mjesta pojedinačne i masovne rekreacije ljudi. Oblici rekreacije su hodanje, trčanje, biciklizam (obični i gorski), piknik, skijanje i dr. Prema nekim studijama čak 80-90% svih rekreacijskih funkcija se odnosi na hodanje u šumama.

Više informacija o cjelokupnom projektu: www.sincereforests.eu

Molimo Vas da odvojite 3 minute Vašeg vremena i popunite
anketu na linku ispod koja je dio projektnih aktivnosti. Hvala.

https://kwiksurveys.com/s/6bgWgDfh

Brošura (.pdf)

Sva eventualna pitanja možete uputiti na adresu e-pošte: info@pp-medvednica.hr

Na završnom događaju SINCERE – NOBEL predstavljeni su odabrani zaključci i preporuke iz dva europska istraživačka i inovacijska projekta, temeljena na iskustvima, praktičnom radu i nalazima o provedbi inovacija i učenja o politikama koje se odnose na usluge šumskog ekosustava.

https://sincereforests.eu/missed-our-final-event-watch-the-video-now/

Četiri smjernice za upravljanje višestrukim uslugama šumskih ekosustava:

https://sincereforests.eu/four-pathways-to-govern-europes-multiple-forest-ecosystem-services/

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support

Važne informacije

LJETNO RADNO VRIJEME RUDNIKA ZRINSKI I ŠPILJE VETERNICE

 

1. ŠPILJA VETERNICA

Špilja Veternica otvorena je subotomnedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 sati. Ulazi su svaki puni sat uz stručno vođenje. U tjednu su posjeti mogući za grupe uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustnovom Park prirode Medvednica.

 

2. RUDNIK ZRINSKI 

Rudnik Zrinski otvoren je subotomnedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 sati. Ulazi su svakih 30 minuta uz stručno vođenje. U tjednu su posjeti mogući za grupe uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustnovom Park prirode Medvednica.

 

 

Ulaznica za sve atrakcije se naplaćuje; cjenik je na web stranici: https://www.pp-medvednica.hr/o-nama/cjenik