Volontiranje

Što je volontiranje?

Prema zakonu o volonterstvu (NN 58/07) volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

  • radi se o organiziranom volontiranju pri kojem između korisnika volontiranja i volontera posreduje organizator volontiranja
  • volonter je fizička osoba koja volontira u RH ili inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima.
  • maloljetni volonter je fizička osoba starija od 15 a mlađa od 18 godina, koja je sklopivši ugovor s organizatorom volontiranja, uz pisanu suglasnost zakonskog zastupnika pristala volontirati – ZoV, čl. 12.

Zašto volontirati?

Volontiranje je važno iz brojnih razloga od kojih dobrobit imaju i zajednica i sami volonteri. Volontiranje povezuje ljude da rade na zajedničkom cilju, doprinosi i onima koji primaju volontersku pomoć a i samim volonterima, koji daju svoje vrijeme i znanje, pružajući im iskustvo koje se ne može platiti novcem.

Znajući da ste pomogli ostvarenju nekog cilja daje poseban osjećaj vrijednosti, razvija samopouzdanje i omogućuje osobni rast.

Kako volontirati u PP Medvednica?

Tijekom godine u Parku prirode Medvednica provode se brojne volonterske akcije. Najčešće se radi o akcijama čišćenja, obnovi neke od poučnih staza i sl.

Volonterske akcije koje provodimo tijekom godine najavljujemo u novostima i na Facebooku Parka.

Volontirati je moguće i u individualnim volonterskim programima. Više o tim programima pročitajte na ovom linku:
http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/page/3/

“Zelena čistka” u Parku prirode Medvednica