Volontiranje

Što je volontiranje?

Prema zakonu o volonterstvu (NN 58/07) volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

  • radi se o organiziranom volontiranju pri kojem između korisnika volontiranja i volontera posreduje organizator volontiranja
  • volonter je fizička osoba koja volontira u RH ili inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima.
  • maloljetni volonter je fizička osoba starija od 15 a mlađa od 18 godina, koja je sklopivši ugovor s organizatorom volontiranja, uz pisanu suglasnost zakonskog zastupnika pristala volontirati – ZoV, čl. 12.

Zašto volontirati?

Volontiranje je važno iz brojnih razloga od kojih dobrobit imaju i zajednica i sami volonteri. Volontiranje povezuje ljude da rade na zajedničkom cilju, doprinosi i onima koji primaju volontersku pomoć a i samim volonterima, koji daju svoje vrijeme i znanje, pružajući im iskustvo koje se ne može platiti novcem.

Znajući da ste pomogli ostvarenju nekog cilja daje poseban osjećaj vrijednosti, razvija samopouzdanje i omogućuje osobni rast.

Kako volontirati u PP Medvednica?

Tijekom godine u Parku prirode Medvednica provode se brojne volonterske akcije. Najčešće se radi o akcijama čišćenja, obnovi neke od poučnih staza i sl.

Volonterske akcije koje provodimo tijekom godine najavljujemo u novostima i na Facebooku Parka.

Volontirati je moguće i u individualnim volonterskim programima. Više o tim programima pročitajte na ovom linku:
http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/page/3/

“Zelena čistka” u Parku prirode Medvednica

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support

Važne informacije

LJETNO RADNO VRIJEME RUDNIKA ZRINSKI I ŠPILJE VETERNICE

 

1. ŠPILJA VETERNICA

Špilja Veternica otvorena je subotomnedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 sati. Ulazi su svaki puni sat uz stručno vođenje. U tjednu su posjeti mogući za grupe uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustnovom Park prirode Medvednica.

 

2. RUDNIK ZRINSKI 

Rudnik Zrinski otvoren je subotomnedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 sati. Ulazi su svakih 30 minuta uz stručno vođenje. U tjednu su posjeti mogući za grupe uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustnovom Park prirode Medvednica.

 

 

Ulaznica za sve atrakcije se naplaćuje; cjenik je na web stranici: https://www.pp-medvednica.hr/o-nama/cjenik