CEETO završna konferencija – pogled u budućnost razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima

14. 5. 2020.,online – Održana završna konferencija CEETO projekta i predstavljeni rezultati projekta i najsuvremenije prakse održivog turizma u zaštićenim područjima.

Dana 14. svibnja 2020. godine, održana je završna konferencija projekta CEETO Interreg Središnja Europa te su predstavljeni rezultati i iskustva projekta nakon tri godine rada u testiranju modela upravljanja održivim turizmom u zaštićenim područjima. Organizirana od strane Parka prirode Sölktäler iz Austrije i moderirana od strane Christiana Baumgartnera, potpredsjednika Međunarodne komisije za zaštitu Alpa (CIPRA), konferencija je održana online zbog trenutne međunarodne zdravstvene krize i ograničenja kretanja, a okupila je 200 međunarodnih sudionika.

Hohensee, Park prirode Sölktäler, Austrija – Autor: Lupi Spuma

Konferencija je započela pozdravnim govorom Veronike Grünschachner-Berger, izvršne direktorice Parka prirode Sölktäler nakon čega je Monica Palazzini u ime vodećeg partnera projekta regije Emilia Romagna, Italija ukratko predstavila CEETO projekt.

Zatim su projektni partneri prezentirali pilot akcije koje su dizajnirane i implementirane u osam različitih pilot zaštićenih područja. Pilot akcije uključuju različite aktivnosti vezane za praćenje toka posjetitelja, uključenost dionika, ublažavanje utjecaja, alternativna prijevozna sredstva, planiranje turizma i resurse za komunikaciju i podizanje svijesti.

Održana je i prezentacija o najvažnijim alatima koje je projekt proizveo kako bi se podržao rad različitih dionika uključenih u razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima: Priručnik o uspješnim i inovativnim primjerima održivog turizma u zaštićenim područjima, Smjernice za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima namijenjene donositeljima politika i Priručnik upravljanja održivim turizmom za upravljače zaštićenim područjima.

Sudionici CEETO završne konferencije – snimak sa ZOOM platforme

Nakon predstavljanja rezultata CEETO projekta, Christian Baumgartner (CIPRA, Austrija), Herbert Wölger (Nacionalni park Gesäuse, Austrija) i Maurizio Davolio (Association of Responsible Tourism, Italija) doprinijeli su svojim znanjem i iskustvom raznim temama vezanim za ekoturizam i održivi turizam.

Za kraj je održana panel diskusija na kojoj su Carol Ritchie (EUROPARC Federacija) i Sara Zappini (Termalni park Terme di Rabbi, Italija) predstavile svoja iskustva u razvoju održivog turizma kroz uključivanje zajednice, izazove u radu s tvrtkama, ulogu javnih vlasti i perspektive za budućnost nakon trenutne međunarodne zdravstvene krize.

Konferencija je završila diskusijom i dvjema prezentacijama Marka Koščaka (Studio MKA, Slovenija) na temu zašto su nam potrebni projekti poput CEETO-a i zaključnom riječi Carol Ritchie o iskustvima CEETO projekta.

Za više informacija, prezentacije projekta ili snimke konferencije, molim posjetite CEETO web stranicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support