CEETO završna konferencija – pogled u budućnost razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima

14. 5. 2020.,online – Održana završna konferencija CEETO projekta i predstavljeni rezultati projekta i najsuvremenije prakse održivog turizma u zaštićenim područjima.

Dana 14. svibnja 2020. godine, održana je završna konferencija projekta CEETO Interreg Središnja Europa te su predstavljeni rezultati i iskustva projekta nakon tri godine rada u testiranju modela upravljanja održivim turizmom u zaštićenim područjima. Organizirana od strane Parka prirode Sölktäler iz Austrije i moderirana od strane Christiana Baumgartnera, potpredsjednika Međunarodne komisije za zaštitu Alpa (CIPRA), konferencija je održana online zbog trenutne međunarodne zdravstvene krize i ograničenja kretanja, a okupila je 200 međunarodnih sudionika.

Hohensee, Park prirode Sölktäler, Austrija – Autor: Lupi Spuma

Konferencija je započela pozdravnim govorom Veronike Grünschachner-Berger, izvršne direktorice Parka prirode Sölktäler nakon čega je Monica Palazzini u ime vodećeg partnera projekta regije Emilia Romagna, Italija ukratko predstavila CEETO projekt.

Zatim su projektni partneri prezentirali pilot akcije koje su dizajnirane i implementirane u osam različitih pilot zaštićenih područja. Pilot akcije uključuju različite aktivnosti vezane za praćenje toka posjetitelja, uključenost dionika, ublažavanje utjecaja, alternativna prijevozna sredstva, planiranje turizma i resurse za komunikaciju i podizanje svijesti.

Održana je i prezentacija o najvažnijim alatima koje je projekt proizveo kako bi se podržao rad različitih dionika uključenih u razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima: Priručnik o uspješnim i inovativnim primjerima održivog turizma u zaštićenim područjima, Smjernice za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima namijenjene donositeljima politika i Priručnik upravljanja održivim turizmom za upravljače zaštićenim područjima.

Sudionici CEETO završne konferencije – snimak sa ZOOM platforme

Nakon predstavljanja rezultata CEETO projekta, Christian Baumgartner (CIPRA, Austrija), Herbert Wölger (Nacionalni park Gesäuse, Austrija) i Maurizio Davolio (Association of Responsible Tourism, Italija) doprinijeli su svojim znanjem i iskustvom raznim temama vezanim za ekoturizam i održivi turizam.

Za kraj je održana panel diskusija na kojoj su Carol Ritchie (EUROPARC Federacija) i Sara Zappini (Termalni park Terme di Rabbi, Italija) predstavile svoja iskustva u razvoju održivog turizma kroz uključivanje zajednice, izazove u radu s tvrtkama, ulogu javnih vlasti i perspektive za budućnost nakon trenutne međunarodne zdravstvene krize.

Konferencija je završila diskusijom i dvjema prezentacijama Marka Koščaka (Studio MKA, Slovenija) na temu zašto su nam potrebni projekti poput CEETO-a i zaključnom riječi Carol Ritchie o iskustvima CEETO projekta.

Za više informacija, prezentacije projekta ili snimke konferencije, molim posjetite CEETO web stranicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *