Godišnja konferencija projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, KK06.1.2.01.0012 na Medvedgradu

Dana 8. lipnja 2020. godine na Medvedgradu održana je godišnja medijska konferencija na kojoj je predstavljen završetak građevinskih radova u sklopu  projekta  „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, KK06.1.2.01.0012. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se urediti prvi centar za posjetitelje u Parku prirode Medvednica „Centar za posjetitelje Medvedgrad“.

Medijima je predstavljen završetak građevinskih radova u sklopu kojih je cijeli Medvedgrad zasjao u novom ruhu. U ovoj fazi uređena je Južna Medvedgradska kula a istočni i zapadni palas su dodatno zaštićeni postavljenim krovom. Unutrašnji dio Zapadnog palasa modreno je uređen i postavljeno je  podno grijanje a u podrumskom dijelu uređen je prostor namjenjen za ugostiteljske sadržaje.  Unutrašnji dio Istočnog palasa uređen je u srednjovjekovnom ruhu a također i kapelica sv.Filipa i Jakova je dobila novi krov te je cijeli prostor srednjovjekovnog grada upotpunjen s poučnim pločama i uređen je okoliš i parterne površine, postavljeni su drveni stolovi i klupe s jedistvenim pogledom na Zagreb.

Projekt je mnogobrojnim medijima, uzvanicima i gostima predstavila ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Medvednica”, dr. sc. Marina Popijač koja je ovom prigodom navela kako je riječ o najvećem i najvrednijem projektu u povjesti Javne ustanove „Park prirode Medvednica“ kojim će Medvednica po prvi puta dobiti moderno uređen multimedijalni „Centar za posjetitelje Medvedgrad“ u kojem će na jednom mjestu posjetitelji moći saznati sve informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice. Među uzvanicima bili su g. Igor Kreitmeyer pomoćnik ministra za zaštitu prirode iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i g. Tomislav Petriz ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Nakon završetka ove faze uređenja na red dolazi namještanje prostora i postavljanje muzejskog postava. Najatraktivniji sadržaji novog“ Centra za posjetitelje Medvedgrad“  bit će smješteni na tri lokacije. U Južnoj kuli bit će postavljen stalni muzejski postav „U kraljevstvu drevnih šuma“ kojim će biti predstavljene prirodne i kulturne vrijednosti Medvednice. U gornjem dijelu Zapadnog palasa bit će suvenirnica te moderna multimedijalna dvorana ali i muzejski postav „Začarana povijest“ a u podrumskom dijelu će biti ugostiteljski sadržaji. U Istočnom palasu bit će postavljen muzejski postav „Tajne drevne planine“ sa prikazom srednjovjekovne smočnice i prizorima „Kazališta sjena“.

Realizacijom projekta izgradnje „Centra za posjetitelje Medvedgrad“, ponudit će se novi dodatni sadržaji za posjetitelje a osigurat će se i novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te unaprijedit turistička ponuda, a posljedično će se otvoriti i nova radna mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support