Međunarodna noć šišmiša u špilji Veternici

Javna ustanova Park prirode Medvednica i ove će godine obilježiti Međunarodnu noć šišmiša 26. i 27. kolovoza 2023. godine od 10:00 – 17:00 sati u špilji Veternici i uz planinarski dom Glavica.

Špilja Veternica, kao šesta špilja po dužini u Hrvatskoj uređena je za turističko posjećivanje, te su posjeti mogući svaki vikend i blagdan osim u vrijeme hibernacije šišmiša. Špilja Veternica važno je stanište šišmiša koji su važni indikatori stanja okoliša i vrijedan dio bioraznolikoasti Parka prirode Medvednica. Cilj ove manifestacije je promocija špilje Veternice i podizanje svijesti posjetitelja o važnosti zaštite šišmiša. Kako mnogi još uvijek zaziru od ovih jedinih letećih sisavaca ovo je prilika za njihovo bolje upoznavanje i shvaćanje važnosti tih malih letača u ekosustavu.

Brojne aktivnosti koje pripremamo omogućit će vam da upoznate ova tajanstvena stvorenja, naučit ćete mnogo o njihovom životu i njihovim dobrobitima za čovjeka. Saznajte zašto kažemo da šišmiši lete rukama i vide ušima, koliko ih ima, čime se hrane, što ih ugrožava, kako izgledaju… Onima koji se zaljube u veterničke šišmiše, omogućeno je i njihovo usvajanje.

Na samom događanju uz Javnu ustanovu Park prirode Medvednica sudjeluju i udruge i ustanove koje se bave zaštitom šišmiša. I ove godine bit će s nama udruga Tragus i Park Maksimir, a ne treba zaboraviti i vrijedne domaćine planinarskog doma Glavica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support