Održana je početna konferencija projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, KK06.1.2.01.0012

Dana 5. prosinca 2018. godine održana je u prostoru kongresnog centra Forum Zagreb početna medijska konferencija na kojoj je predstavljen projekt „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, KK06.1.2.01.0012. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se, među ostalim, urediti dugo priželjkivani „Centar za posjetitelje Medvedgrad“. Osim uređenja Centra za posjetitelje, projekt predviđa i uređenje biciklističkih ruta, signalizacije unutar granica Parka te obogaćivanje edukativne i interpretativne ponude putem osmišljavanja niza programa. Projekt je mnogobrojnim uzvanicima predstavila ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Medvednica”, dr. sc. Marina Popijač koja je ovom prigodom navela da „ovaj projekt uključuje revitalizaciju cijelog kompleksa Medvedgrada uz postavljanje muzeološkog postava te izgradnju i signalizaciju biciklističkih staza na prostoru Parka prirode Medvednica, ali i na području grada Zagreba te će turisti na taj način dodatno biti obaviješteni o ponudi Parka prirode Medvednica“. Poseban gost medijske konferencije bio je g. Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode iz Ministarstva zaštita okoliša i energetike koji je istaknuo da je „riječ o osiguranom iznosu od 30 milijuna kuna koji je čak deset puta veći od cjelokupnog godišnjeg budžeta Parka prirode Medvednica te da se na taj način značajno podiže ponuda Parka prirode Medvednica“.

Projekt „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“ ugovoren je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 37.726.252,75 kuna, od čega je 29.695.351,77 kuna ukupni prihvatljiv trošak. Projekt sufinanciraju Europska unija s 24.223.502,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 2.921.296,22 kuna.

Centar za posjetitelje Medvedgrad

Ideja o uređenju Centra za posjetitelje na Medvedgradu postoji otkada je Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ sredinom 2010. godine preuzela Medvedgrad na upravljanje.

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća Medvedgrad je bio prepušten propadanju, kada počinju arheološka istraživanja lokaliteta. Tijekom devedesetih godina Medvedgrad je obnovljen te je dobio današnji izgled. Ipak, tek povlačenjem sredstava iz EU, ostvarena je mogućnost da se napokon u okviru Medvedgrada uredi Centar za posjetitelje. Projekt obuhvaća uspostavu posjetiteljskog centra na prostoru srednjovjekovnog grada Medvedgrada i nadogradnju održive posjetiteljske ponude Parka.

Centar će sadržavati:

  • Informacijski centar sa suvenirnicom i sanitarnim čvorom – prihvat i informiranje o Parku
  • Suvremeno opremljenu multifunkcionalnu dvoranu – za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica
  • Središnji burg na otvorenom – za održavanje raznih manifestacija
  • Ugostiteljski objekt
  • Multimedijalne izložbe – interpretacija tajanstvenih priča o planini i čovjeku i prirodi koja ga okružuje

Glavni sadržaji Centra za posjetitelje Medvedgrad bit će smješteni na tri lokacije u Medvedgradu. Tako će primjerice u Južnoj kuli biti realiziran stalni postav izložbe: „U kraljevstvu drevnih šuma”, a na kruništu Južne kule biti će Vidikovac.  U prostoru Velikog Palasa biti će stalni postav izložbe „Začarana povijest”, ali i multifunkcionalna dovrana te ugostiteljski prostor. U Malom Palasu planiran je postav izložbe „Tajne drevne planine“ sa zanimljivim izloškom Kazalište sjena te prikazom srednjovjekovne smočnice.

Realizacijom projekta izgradnje Centra za posjetitelje Medvedgrad, osigurat će se sadržaji za posjetitelje i njihov boravak u prirodi, stvorit će se novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom baštinom, unaprijedit će se turistička ponuda, a posljedično će se otvoriti i nova radna mjesta.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support