Javni uvid

Danas, 14. lipnja 2022. Državna geodetska uprava je  u Centru za posjetitelje Medvedgrad održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR ovim stvara preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000. Ujedno će projekt doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Projekt EPPR ne ograničava prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Javna tribina u PP Medvednica je ujedno početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 14. srpnja.

Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima. Uvid u podatke zainteresirani mogu ostvariti dolaskom u sjedište Javne ustanove na adresi Bliznec 70, Zagreb od ponedjeljka do petka od 9:00 do 15:00 sati (osim 16. i 22. lipnja).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support