Info centar Bliznec

Dolina potoka Blizneca od davnina je vrvjela seoskim životom: glogotanjem vode na brojnim vodenicama, razgovorom pomeljaraca natovarenih platnenim žakljima i gužvom na mitnici gdje se plaćao ulaz u Zagreb. Danas je na toj lokaciji smješten jedan od glavnih ulaza u Park prirode Medvednica, a s njime je došla i druga vrsta gužve – zaprežna kola zamijenili su automobili, a brojni planinari, izletnici i ljubitelji prirode ugodno čavrljajući kreću prema Sljemenu po najposjećenijim medvedničkim stazama.

Usred te gužve smješten je naš Info-centar – moderni „kiosk“ od drveta i stakla u kojem svakog vikenda dežuraju naši djelatnici spremni odgovoriti na vaša pitanja: Koliko ima do vrha? Kojim je putem najbolje ići? Imate li kakvu kartu Medvednice? Gdje pojesti grah? Imate li kakav vodič po Medvednici? Kada će se izgraditi nova žičara? Ima li u planini opasnih životinja? Zašto moram voditi psa na uzici u Parku prirode? Koje su najzanimljivije lokacije za posjetiti? I tako dalje, bez kraja i konca.

Upravo smo zato ovdje i postavili info-centar. U njemu pokušavamo zadovoljiti vašu znatiželju i predstaviti našu Medvednicu u najboljem svjetlu!

U Info centru možete kupiti naš vodič – Dekodiraj Medvednicuizletničku kartu Medvednice, da se lakše snađete u kolopletu medvedničkih staza i puteljaka. Uz njih, tu su i naši letci i brošure, u kojima su predstavljeni glavni sadržaji i atrakcije na Medvednici, kao i zgodni suveniri s kojima u svoj dom možete ponijeti uspomenu na vaš izlet.

Preko puta samog kioska postavljen je zanimljivi Natura 2000 labirint, u kojem su predstavljene neke naše „ambasadorske“ biljne i životinjske vrste i staništa, zbog kojih je Medvednica postala važnim djelićem europske Natura slagalice – najveće mreže zaštićenih područja u svijetu! U info centru možete dobiti i letak Natura 2000.

Pored kioska nalazi se i geološki stup, na kojem je prikazana složena geološka povijest Medvednice te njezine raznolike stijene koje su kronološkim redom ugrađene u stup – od najstarijih (glinenih škriljavaca) do najmlađih (litotamnijskih vapnenaca).

Posjetitelji koji nemaju vremena ili volje otići do vrha, mogu prošetati Šumskom stazom Bliznec koja počinje baš kod info-centra.

Radno vrijeme info centra: vikendom od 9:00 do 14:00 sati

OBAVIJEST:  Zatvoreno zbog tehničkih razloga

tel: +385 (0)1 45 86 107

Jeste li znali?

Povijest Blizneca seže u daleka rimska vremena kada je tu bio kamenolom u kojem je pronađen Jupiterov žrtvenik kojim se vjerojatno neki bivši rimski legionar zavjetovao moćnome bogu za zdravlje i sigurnost.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support