Susedgrad

Na jugozapadnim obroncima Medvednice, u blizini utoka rijeke Krapine u Savu, u 14. je stoljeću sazidan blistavi utvrđeni grad Susedgrad, a u njegovu se podgrađu, uz zgrade vojne posade, razvilo današnje zagrebačko naselje Podsused. Zahvaljujući svom izvrsnom geografskom položaju, Susedgrad je ubrzo postao središtem Susedgradsko-stubičkog vlastelinstva, te je bio „metom“ brojnih srednjovjekovnih plemenitaša, koji su se otimali za vlasništvo nad njime. Od brojnih vlasnika koji su ga preuzimali uglavnom raznim ženidbenim kombinacijama, zasigurno je najveći trag u njegovoj povijesti ostavio Franjo Tahi – omraženi neprijatelj seljaka u Velikoj seljačkoj buni. Nakon što je Tahi silom preoteo Susedgrad plemićkoj obitelji Hening, oni su se žalili i bunili sve do Beča. Kada im svojim autoritetom nije uspio pomoći niti kraljev dvor, ogorčeni plemenitaši su se okrenuli drugoj strani – seljacima. Kako se Tahi naročito zvjerski ponašao prema svojim kmetovima, nije ih bilo teško nagovoriti na pobunu i tako je 1573. godine došlo do Velike seljačke bune, koja je završila teškim porazom i stradanjem mnogih nesretnih seljaka. No Franjo Tahi nije dugo uživao u svojoj pobjedi. Umro je sljedeće godine, nedugo nakon smaknuća seljačkoga “kralja” Matije Gupca. Što se Susedgrada tiče, seljaci su došli na svoje tek stotinjak godina kasnije, kada su uspjeli zauzeti zidine, ući u grad, spaliti ga i potpuno opustošiti, nakon čega se moćni Susedgrad više nikada nije oporavio.

Danas su njegove romantične ruševine okružene lijepo uređenim parkom, do kojega vodi poučna staza iz samog središta Podsuseda. Na pločama staze možete pročitati brojne zanimljivosti, kako o drevnoj utvrdi, tako i o „gradu pod Susedom“ i njegovoj bogatoj povijesti.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support